Prva Hrvatica u NBA ligi za Prvi.hr: ‘Živim svoj američki san’

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Philadelphia 76ersi prošle su sezone izborili doigravanje u NBA ligi i košarkaške poklonike diljem svijeta oduševili brzom i atraktivnom igrom, dobrom kemijom u momčadi i izrazito talentiraniim igračima: Embiidom, Simmonsom, JJ Redickom i našim reprezentativcem Darijem Šarićem. Trener Sixersa Brett Brown raspolaže, uza sve to, i moćnim tajnim oružjem: uredom za analitiku u kojemu radi deset vrhunskih stručnjaka iz područja matematike, informatike, doktora znanosti… Desetero “čarobnjaka” iz analitičkog tima Philadelphije servira glavnom treneru mnogo korisnih informacija o svojoj i protivničkoj momčadi, ali i o individualnim učincima igrača Sixersa.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

U analitičkom timu koji koristi znanstvene metode za unapređenje igre, a time pridonosi i boljim rezultatima Philadelphije 76ersa, radi i 30-godišnja Splićanka Ivana Šerić, doktorica matematike koja je igrala sveučilišnu košarku te studirala i doktorirala na NJIT-u (New Jersey Institute of Technology). Posao analitičara (data scientist) u Philadelphiji, koji radi od kolovoza  prošle godine, za Ivanu je ostvarenje životnoga sna jer je idealan spoj njezinih dviju ljubavi: košarke i matematike.

Košarka je tvoja prva i velika ljubav. Intenzitet ljubavi i danas je isti?

Košarku sam počela trenirati sa sedam godina i zavoljela sam je od prvoga dana. Nikada nisam propustila nijedan trening, osim kada sam bila bolesna. U tome mi je puno pomogla podrška roditelja, pogotovo tate Ivice, kojemu nikad nije bilo teško prebaciti me na trening poslije škole, kako bih stigla na vrijeme. Košarkom sam se aktivno prestala baviti početkom doktorskog studija i nisam pošteno “dotakla balun” sve dok nisam počela raditi u 76ersima. Posao u NBA klubu ima dosta povlastica, meni je najdraža “zaigrat na basket” s kolegama nakon posla.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Kako bi opisala sebe kao košarkašicu? Za koje si sve klubove igrala tijekom karijere?

Kako sam rano počela s treninzima, kroz školu košarke ŽKK Split i cijeli kadetski staž stekla sam dobru tehniku osnovnih košarkaških elemenata, tako da sam poslije u karijeri mogla igrati i na vanjskim i na unutarnjim pozicijama u timu.

Nakon Splita, jednu sam godinu igrala za seniorke Solina, no bila sam najmlađa, tako da nisam provela puno vremena na parketu. Ipak, to iskustvo u prvoj seniorskoj ligi bilo mi je dragocjeno jer sam nakon Solina otišla u Požegu, gdje sam imala pravu priliku igrati u prvoj ligi. U Požegi sam se najviše igrački razvila zahvaljujući povjerenju trenera Vladimira Englmana. Imala sam odličan status i veliku minutažu. Nakon treće godine bile smo toliko zrele i kvalitetne da smo se plasirale u Ligu za prvaka.

Matematika je tvoja druga velika ljubav…

Matematika mi je oduvijek dobro išla. Rješavanje zadataka bilo mi je draže od drugih predmeta u kojima je trebalo pamtiti činjenice. O studiju matematike počela sam razmišljati tek u srednjoj školi, a konačnu odluku donijela sam kad sam došla na studij u SAD. Znala sam da će mi matematika biti lakša od nekih drugih smjerova jer je ista na svim jezicima svijeta.

Odlazak na studij u Ameriku za tebe je zapravo značio “win-win” situaciju: košarkaška stipendija plus studij matematike…

Odlazak na studij u SAD bio je moj san još od dvanaeste godine, kad sam prvi put gledala žensku sveučilišnu košarku. Tada još nisam razmišljala o karijeri izvan košarke pa mi je košarkaška stipendija bila najvažnija. Srećom, upisala sam matematiku, koja mi je omogućila današnji posao u NBA klubu.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Posao analitičara u Philadelphiji ostvarenje je tvog “američkog sna”…

Nisam mislila da će se taj san ostvariti. Tijekom doktorskog studija saznala sam da NBA timovi traže analitičare (data scientist), koji znaju statistiku, programiranje i uz to razumiju košarku. Pomislila sam da je to savršen posao za mene jer uključuje i košarku i matematiku. Odmah sam počela samostalno učiti “data science” preko online tečajeva. Samo nekoliko od trideset NBA klubova zapošljava nove analitičare svake godine, šanse da dobijem taj posao bile su jako male. Nastavila sam se prijavljivati za druge poslove i nisam očekivala ovaj. Srećom, pozicija se otvorila u Philadelpiji.

Kakav je život u Americi? Koliko ti nedostaje Split?

Trenutačno mi je život u Americi odličan. Imam posao koji volim, živim u prekrasnom gradu, a vikendom imam vremena i za poneki hobi. Od Splita mi najviše nedostaje obitelj. I domaća spiza, naravno (smijeh).

Tvoja američka priča nosi u sebi i poneku poruku generacijama koje dolaze. Koju bi poruku izdvojila kao najvažniju?

Poručila bih im da rade ono što vole i neka u poslu daju sve od sebe. Nikad ne znate kada će se pojaviti prava prilika, zato se pripremite najbolje što možete, kako biste je mogli iskoristiti kada se pojavi.