Prvi smo pročitali: Ako mislite da niste savršena majka, pročitajte ovu knjigu i shvatit ćete da ipak jeste

Foto: Press

Svi znaju da je roditeljstvo jedna od najljepših stvari u životu. Također, poznato je da je i jedna od najzahtjevnijih. Društveni ustroj više nije tako jednostavan kao što je bio. Život je možda lakši, ali s otvaranjem svijeta pod utjecajem modernih tehnologija, nametnuli su se i novi  izazovi.

Klasične knjige o roditeljstvu autoricu velikog svjetskog hita “Ne baš savršena mama” Sarah Turner nisu mogle uvjeriti u to da je sve jednostavno ako slijedite razumne savjete stručnjaka. Osjećala je da su to gotovo laboratorijski prikazi koji ne uzimaju u obzir stvaran život. Lako je pričati, ali mnogo je teže živjeti po pravilima jer… svako je dijete svijet za sebe. A kad stigne u obitelj, vaš stari svijet nestaje – u vrlo bučnoj eksploziji! Sarah Turner počela je tako 2013. pisati blog u kojem je odlučila život roditelja prikazati baš onakvim kakav jest – kaotičnim, neurednim, iznimno zahtjevnim i prilično nesavršenim.

Foto: Press
Foto: Press

Blog je s vremenom postao toliko posjećen i uspješan skupivši milijune obožavatelja, da je Sarah odlučila objaviti i knjigu. To se pokazalo izvrsnim potezom jer je tako doprla i do publike koja je okrenuta klasičnim medijima. U knjizi život majke obrađuje hrabro i s mnogo humora. Već na samom početku svojega izlaganja ona piše pismo svojim sinovima svjesna da će im njezina knjiga kad-tad dospjeti u ruke. No iako se obraća svojim budućim čitateljima, mi je upoznajemo kao duhovitu, iskrenu i odgovornu mamu.

A da je autorica uistinu bez dlake na jeziku, govore već njezine uvodne riječi:

Zaista je teško biti mama. Koliko god vam godina bilo kada ovo budete čitali, ne sumnjam da ću majčinstvo i dalje smatrati teškim, ali ti prvi dani bili su stvarno posebni. Za najcrnjih, sna lišenih dana – kada je jedan od vas urlao, ja živčanila, a kuća sličila bojnom polju – željela sam čitati o nekome tko i sam proživljava ružan dan. O nekome tko bi me uvjerio da nisam posve prolupala. O nekome tko bi mi rekao da nema potrebe da si iskopam oči od očaja jer će sve biti u redu (ali da je, u međuvremenu, u redu što nije u redu). Samo sam to trebala čuti. Umjesto toga, većina stvari na koje sam naišla nudila je praktične savjete o uspavljivanju ili govorila da trebam uživati u svakom trenutku s vama. Na kraju je redovito stajao vražji uskličnik. Vašem su djetetu sada četiri mjeseca! Toliko je toga čemu se ovog mjeseca trebate veseliti! Možda biste mogli razmisliti o prestanku dojenja! (Nisam željela razmišljati o prestanku dojenja, željela sam šalicu vrućeg čaja, malo sna i ponovno se osjećati svoja.) Na određenim je blogovima majčinstvo djelovalo čarobno i blistavo – upravo onakvo kakvom sam se nadala, gdje su svi nosili božićne džempere, nikome govno nije curilo kroz pidžamu i gdje su svi neprestano bili nasmiješeni. To mi nije pomoglo.” Rekli smo vam da je autorica super!

U nastavku knjige, koju će mnogi prigrliti kao slamku spasa, Sarah nam govori o svim čarima majčinstva. Njezina je knjiga pisana iz perspektive osobe koja je prošla točno to što svaka majka jednostavno mora proći. Nema prečaca, ali zato postoje oni koji su spremni biti s vama dok gledate kako vam je u život ušao uragan u obliku nekoliko slatkih kila vrištanja. Iako nije opsežna, ova je knjiga prepuna situacija (i načina za njihovo rješavanje) o kojima se u drugim naslovima ovoga tipa ne priča. Iskrenost je uvijek dobra karakteristika, a kada je riječ o djeci, svakako je nužna. Moramo se suočiti s onim što jest, a kada to činimo, život majke i oca može postati ono čemu smo se nadali. Ali tek tada. (Egmont, 99 kn)