Prvi smo pročitali: ‘Ono’ je remek-djelo velikana strave i užasa

Foto: PR

Ova jesen, osim lišća, donosi puno velikih književnih hitova, ali novo izdanje Kingova legendarnog romana svakako je među najvećima. A mi smo ga prvi pročitali.

Vjerojatno najslavniji (i najbolji?) horor-roman svih vremena puno je više od hororca. Ono što je vjerojatno kruna na životnom djelu kralja horora Stephena Kinga, “Ono” je toliko utjecalo na pop kulturu nekoliko generacija da, ako se, primjerice, zapitate zašto vam klaunovi više djeluju jezivo nego zabavno, vjerojatno je to zbog klauna Pennywisea, jednog od najčešćih oblika koje Ono, čudovište koje živi u podzemlju američkog grada Derryja, poprimi kroz priču kako bi privuklo djecu k sebi i zatim ih… pojelo.

Foto: PR
Foto: PR

Davne 1958., stanovništvo grada Derryja bilo je pogođeno abormalnim nizom misterioznih ubojstava i slučajeva nestanka… djece. Na kraju školske godine, šestorica jedanaestogodišnjaka i jedna njihova vršnjakinja počinju provoditi duge ljetne dane zajedno. To što povezuje članove “Kluba gubitnika” nisu samo problematični obiteljski slučajevi nego i nadnaravni susreti koje svatko od njih doživi s vrlo zastrašujućim i naizgled opasnim bićem. Iako se to biće predstavlja u različitim oblicima, djeca ubrzo shvate da je riječ o jednom entitetu, i to nije sve. Ono je, zaključuju, odgovorno za nestanak i ubojstva djece grada Derryja. Pod vodstvom Billa Denbrougha, dječaka čijeg je malog brata Ono ubilo prije Božića prethodne godine, gubitnici se upuštaju u bitku protiv vlastitih demona u derijskoj kanalizaciji.

Dvadeset i sedam godina poslije, šest telefonskih poziva uzdrma živote šestero vrlo uspješnih muškaraca i žena, koji su do tog trenutka iz svojeg uma potpuno izbrisali događaje tog ljeta i sve uspomene na Derry. Mike, jedini gubitnik koji je ostao živjeti u Derryju sve te godine, okrene brojeve svojih starih prijatelja kako bi im poručio jednu stvar: Ono se vratilo. Sjetite se svojeg obećanja.

Foto: PR
Foto: PR

Kingov roman postao je toliko popularan da nadilazi granice žanra i publike te je s godinama stekao status modernog klasika. Njegov uspjeh potvrđuje i činjenica da su prema njemu snimljene čak dvije ekranizacije. Prva od njih je mini-serija od dvije epizode iz ranih devedesetih koja je Pennywiseu dala lice koje je nastanjivalo noćne more mnoge djece kroz (prema jednoglasnom mišljenju publike i kritike) izvanrednu interpretaciju glumca Tima Curryja. Druga ekranizacija je prvi film u duologiji, koji se  na velikom platnu pojavio u rujnu 2017. i srušio rekorde gledanosti te tako postao najgledaniji horor svih vremena.

Ali kao što smo spomenuli, “Ono” je puno više od hororca. Ova divovska knjiga jedna je velika priča. O prošlosti i sadašnjosti. O odrastanju i strahovima. I o svemu što vam može uzdrmati psihu i dušu. Kingova je vizija, kad se rodila ideja o ovom romanu, bila ta da skupi sva najstrašnija čudovišta na jedno mjesto. Sve najgore strahove svakog potencijalnog čitatelja u jednu knjigu. Po mnogima je uspio. Usudite li se provjeriti sami, zaviriti u mrak vlastite kanalizacije, zaogrnuti se plaštem užasa iz djetinjstva? Ono vas čeka… i jedva čeka.