Psihoterapeutkinja Ivana Grabar: ‘Preljub je samo simptom problema u vezi’

Foto: Toa Heftiba/Unsplash
Foto: Toa Heftiba/Unsplash

Nevjera partnera traumatično je i bolno iskustvo koje često završava prekidom. Iako se često doživljava kao iskaz sebičnosti i nedostatka morala, istina je da se može dogoditi čak i onima koji su zadovoljni svojim izborom partnera, koji su mu bili vjerni godinama i smatraju se monogamnim osobama.

O složenoj i bolnoj problematici preljuba kratko smo porazgovarali s uglednom psihoterapeutkinjom Ivanom Grabar. O njoj je progovorila na jednostavan način, naglašavajući da je uvijek riječ samo o simptomu puno dubljeg problema.

Jedno novije istraživanje pokazuje da muškarci teže od žena opraštaju preljub u braku i češće zbog toga potiču pitanje razvoda. Koliko je, prema vašem iskustvu, to točno?

Prema mojem iskustvu, to nije točno.

Zbog čega najčešće dolazi do preljuba u braku?

Do preljuba dolazi zbog toga što jedan partner ne pokazuje dovoljno pažnje, što ne sluša potrebe onog drugog, kao i zbog neredovitih seksualnih odnosa i monotonije.

Je li preljub glavni uzrok rastave? 

Pravi su uzroci ono što sam navela u prethodnom odgovoru, preljub je samo simptom. Važno je pozabaviti se uzrocima.

Postoje li razlike između muškaraca i žena kad je riječ o motivu za prevaru?

Muškarci se u preljub češće upuštaju zbog nedostatka seksa, a žene češće zbog osjećaja da ih partneri ne primjećuju.

Je li veza nakon preljuba uopće vrijedna truda?

Naravno da jest. Preljub govori da odnos nije bio dovoljno dobar. Takav odnos treba prestati. Kroz terapijski rad rađa se novi odnos, koji treba biti ugodan za oboje.