Psi su se pridružili “letećoj javnosti” i svakodnevno lete avionom, ali – s izuzetkom vrlo malih pasa koji imaju ekskluzivu boravka u putničkoj kabini sa svojim vlasnicima – većina pasa provodi svoje putovanje u teretnom prostoru. Dok USDA općenito regulira prijevoz životinja, trebali biste sa zrakoplovom potvrditi da će vaš pas biti u grijanom prostoru i pod odgovarajućim tlakom. Izbjegavajte letenje štenaca mlađih od 8 tjedana te nikako nemojte prevoziti trudne, bolesne ili starije pse.

Boks su neophodan za letenje. Vaš pas bi trebao putovati u jakom i čvrstom sanduku dovoljno velikom da se može uspraviti i okrenuti, obložen papirom ili prostirkom te jasno označenim “Live Animal – This Side Up”. I pas (preko svog ovratnika i oznake) i sanduk trebali bi biti jasno označeni nazivom i adresom. Kutija bi trebala biti otključana, u slučaju kašnjenja ili gibitka prtljage, pas mora imati dovoljno hrane i redovitih lijekova (uključujući upute) za barem 24 sata.

Pokušajte letjeti na neprekidnim, izravnim letovima. Da biste smanjili kašnjenja, putujte na način da obraćate pažnju na meteorološke uvjete. Hranite vašeg psa trećinu svog uobičajenog obroka četiri sata prije leta i dajte mu vodu te ga vježbajte neposredno prije odlaska. Ako tako ne savjetuje vaš veterinar, nemojte ga sedirati. Njegova knjižici i potvrda o cjepljenju od bjesnoće te ostale zdravstvene potvrde trebaju biti spremne pri prijavi životinje za let. Postoje brojne horor priče o neprikladnom tlaku zraka ili temperaturi u teretnom području zrakoplova. Da biste bili sigurni, i prije polijetanja, možda ćete htjeti razgovarati s agencijom za ukrcaj ili članom posade kako bi odgovorne osobe na letu znale da je vaš četvoronožni član obitelji dolje u teretnom prostoru.

Ako sve ovo izgleda previše komplicirano ili mislite da će uzrujati vašeg psa, odlučite se da kućnog ljubimca ostavite u nekom hotelu za pse ili kod nekog uzgajivača koji se brine o životinjama dok su vlasnici na putu. Iako se vaš pas odvaja od svoje poznate okoline, dobra uzgajivačnica može biti relativno dobra zamjenska okolina. Ako odaberete bilo koju od ovih opcija za vašeg psa – dobro provjerite putne uvjete prilikom transporta avionom ili ako odustanete od te opcije pronađite adekvatno mjesto gdje ćete ostaviti svog ljubimca.