‘Queen Bee’ sindrom: Na radnom mjestu 70 posto žena maltretiraju – njihove kolegice

Foto: Pexels
Foto: Pexels

“Žena je ženi vuk”, kaže stara narodna, a novo istraživanje potvrđuje ovu poslovicu.

Veliki broj žena se na radnom mjestu osjeća zlostavljano, a za to su odgovorne njihove kolegice. Sindrom pod nazivom “Queen Bee”, u prijevodu “pčela matica” se odnosi na ponašanje žena koje maltretiraju i podcjenjuju ostale žene na radnom mjestu.

Čak 70 posto žena na radnom mjestu se osjeća zlostavljano, a to utječe na njihov profesionalni razvoj, potvrđuje istraživanje objavljeno na stranici Economia.

Foto: Felix Mittermeier/Unsplash
Foto: Felix Mittermeier/Unsplash

“Queen Bee” sindrom odnosi se na demoraliziranje ostalih kolegica te manipuliranje ostalim kolegama kako bi stekli gore mišljenje o zaposlenicama. “Ovakvo ponašanje može utjecati na malteretirane žene te njihovu karijeru i daljni razvitak na radnom mjestu”, izjavila je Cecilia Harvey, jedna od autorica istraživanja.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

“One koje zlostavljaju često ‘koče’ talentirane žene od napredovanja na poslu”, nastavlja znanstvenica. Na radnom mjestu žene čine 58 posto onih koji zlostavljaju. Harvey napominje da se “pčele matice” ne smiju zamijeniti sa snažnim i ambicioznim ženama.

Zlostavljačice na kraju negativno utječu i na tvrtku – smanjuju produktivnost i zadovoljstvo radnica.

Harvey se motivirala za ovo istraživanje nakon što je na poslu i sama iskusila zlostavljanje starije zaposlenice koju je usporedila sa “zlim srednjoškolkama”. “Ovo baca novo svijetlo na staro uvjerenje da muškarci seksizmom koče žene pri napredovanju”, ističe.