Rekordno brza sjednica, Mikulić: ‘Imamo većinu’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jutro su počeli bez kvoruma pa jedna odgoda, druga, i potom je nastavljena sjednica Zagrebačke skupštine. Završila je rekordno brzo. Nova je u prosincu. Uspjela se dogovoriti pozicija i opozicija, povučene su neke točke, a predsjednik Skupštine Andrija Mikulić tvrdi da imaju većinu i bez Neovisnih za Hrvatsku. Oporba i dalje planira rušiti proračun, pa gradonačelnika Milana Bandića.

Umjesto u 9 sati, 17. sjednica Skupštine Grada Zagreba nastavljena je u 10.30 jer nije bilo kvoruma i zbog zahtjeva opozicije da se sjednica prekine. Tvrde – jasno je da gradonačelnik Milan Bandić bez Neovisnih za Hrvatsku nema većinu. SDP-ovac Gordan Maras izbačen je iz Skupštine jer nije zastupnik, a uoči nastavka sjednice je poručio:

“Pokazalo se ono što tvrdimo zadnjih tjedan dana – većine u Gradskoj skupštini nema. Povući ćemo sve naše točke, dogovor je da to učini i pozicija, kako bi se što prije došlo do izbora za novu Skupštinu i da možemo tehnički doći do toga da na proračunu pokažemo ono što je svima evidentno da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nema većine”, istaknuo je Maras.

“Zagrebački HNS i ja kao gradski zastupnik nećemo podržati Bandića u Skupštini, nismo ni dosad, nećemo ni ubuduće. Mislim da nema nikakvog smisla da itko iz opozicije danas nastavi s radom i time da legitimitet Bandiću. To je, po mom mišljenju, političko samoubojstvo opozicije u Zagrebu”, rekao je HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak.

No u stanci koju je sazvao predsjednik Skupštine Andrija Mikulić pozicija i opozicija dogovorile su nastavak sjednice, uz povlačenje određenih točaka. Svi osim Neovisnih za Hrvatsku, no Mikulić tvrdi:

“Ovo je jedino moguće rješenje jer su svi shvatili da je interes naših sugrađana iznad svega. Bez obzira na Neovisne za Hrvatsku, kvoruma će biti, sjednica će se održati. Donosit će se odluke”, rekao je Mikulić.

Sjednica je završila u amo nekoliko minuta, iduća je u prosincu, a svi čekaju proračun na dnevnom redu.