Rujan u Zagrebu: Događanja koja ne propuštamo!

Foto: Pixsell/PR

Plaže i more postali su stvar prošlosti, a sve nas više zahvaća jesensko raspoloženje. Zagreb je tijekom ljetne sezone rušio sve rekorde u turizmu, a ni u jesenskom razdoblju ne posustaje te Zagrepčanima i turistima nudi mnogo zanimljivih događanja.

Kako biste što bolje iskoristili rujan u našoj metropoli, donosimo vam popis najatraktivnijih događanja.

Motovun u Zagrebu
Motovunska platna utaborila su se u Zagrebu, u Laubi, sve do 9. rujna. U subotu, 8. rujna, uživajte u hrvatskom filmu “Srbenka” i razgovoru s autorom. U nedjelju, 9. rujna, očekuje vas njemački film “B-Film: Zvuk i strast zapadnog Berlina 1979. – 1989.”.

Foto: PR
Foto: PR

Zagreb Burger Festival
Ljubitelji hamburgera uskoro će doći na svoje – na Strossmayerovu trgu 13. rujna počinje Zagreb Burger Festival.

U samo tri godine postao je najposjećenije hrvatsko street food događanje, a ove godine svoje će slasne okuse pokazati 18 najpoznatijih hrvatskih burger-majstora iz Zagreba, Pule i Splita. Prvi put na festival dolaze i poznati svjetski DJ-evi, među kojima i popularni Huey Morgan, frontmen poznate grupe Fun Lovin Criminals, i Kenny Dope. Tu je i igraonica na otvorenom za najmlađe, kao i bogat izbor craft piva za roditelje.

Foto: PR
Foto: PR

Massimo na Šalati
Na zagrebačkoj Šalati 14. rujna obožavatelji pjevača Massima Savića uživat će u koncertu koji je najavljen kao vrhunac njegove ljetne turneje. Ima li boljeg mjesta da se provede petak navečer?

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Food Film Festival by Coca-Cola
Food Film Festival by Coca-Cola nazivaju najukusnijim filmskim festivalom u Zagrebu, a do nedjelje, 16. rujna, održavat će se u parku Zrinjevac. U deset dana u otvorenom kinu pod zvijezdama na livadi parka prikazat će se deset odabranih foodie filmova, a posjetitelje očekuju i brojne gastro poslastice domaćih ugostitelja. U subotu, 15. rujna, u 20 sati nastupit će bend The Frajle, a posjetitelji će moći uživati i u svakodnevnim nastupima DJ-a.

Foto: Food Film Festival Zagreb by Coca-Cola
Foto: Food Film Festival Zagreb by Coca-Cola

Festival svjetskog kazališta
Zagrebački HNK domaćin je Festivala svjetskog kazališta koji se održava od 15. do 29. rujna. Ovogodišnji program znatno je skromniji, no tri predstave koje će se prikazivati itekako su atraktivne. Riječ je o “Pet lakih komada”, zastrašujućoj predstavi o najzloglasnijem belgijskom ubojici djece i silovatelju Marcu Dutrouxu. Tu je i predstava “Macbettu”, koju je Udruženje talijanskih kritičara proglasilo najboljom predstavom u Italiji 2017. godine. Treća je predstava, kojom se i zatvara ovogodišnji Festival svjetskog kazališta, “Rikard III.”, a kralja utjelovljuje Lars Eidinger.

Foto: Festival svjetskog kazališta
Foto: Festival svjetskog kazališta

Izložba ‘Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost’
Izložba daje jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine, a razgledati je možete sve do 14. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt. U širem kontekstu promatra i analizira situaciju u Hrvatskoj u području umjetnosti, kulture, arhitekture, fotografije, dizajna, književnosti, kazališta, glazbe, filma….

Kroz ukupno osamnaest dionica izložbe i brojnih eksponata, od dokumentarne građe do umjetničkih djela, fotografija, filmskih, televizijskih i glazbenih inserata te predmeta iz svakodnevice, izložba će nastojati prikazati Hrvatsku kao cjelinu jednog, po mnogočemu turbulentnog, ali i blistavog vremena.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL