Sastanak Trumpa i Macrona započeo trzavicama, a završio složno

Foto:: Jason McCawley/Getty Images
Foto: Jason McCawley/Getty Images

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ugostio je oko 70 svjetskih čelnika koji su u Pariz stigli povodom dvodnevnog obilježavanja stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Američki predsjednik Donald Trump nije ni stupio na francusko tlo prije nego što se “zakačio” s Macronom. Naime, francuski predsjednik nedavno je rekao da je potrebno stvoriti europsku vojsku koja bi štitila stari kontinent od mogućih prijetnji, pritom misleći na Kinu, Rusiju i SAD.

Trump je preko Twittera poručio da to smatra “veoma uvredljivim” i da bi Europa prvo trebala doprinositi NATO-u u jednakoj mjeri kao SAD. Ratnu sjekiru su ipak zakopali tijekom bilateralnog susreta u Elizejskoj palači. Složili su se da podjela tereta unutar NATO-a mora biti bolja.

“Zato vjerujem da su moji prijedlozi za europsku obranu doslijedni tome, jer znači da bi više Europe bilo u NATO-u i imali bi veći kapacitet da preuzmemo naš dio tereta. Smatram da je to pošteno i iznimno važno”, rekao je Macron.

“Cijenim što ste rekli o dijeljenju tereta. Znate koji je moj stav oko toga. Želimo snažnu Europu i to nam je važno i na koji god način to možemo postići, najbolji i najučinkovitiji način bilo bi nešto što svi želimo”, kazao je Trump.

Macronovu pozivnicu za sudjelovanje na proslavi stogodišnjice kraja Velikog rata prihvatila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U Parizu je obišla izložbu Davida Rostuhara “Hrvatska puna boja” u najpoznatijem francuskom muzeju Louvreu.

Predsjednica će osim na sudjelovanju na obilježavanju sto godina od završetka Prvog svjetskog rata govoriti i na plenarnoj sjednici Pariškog foruma za mir.

“Očekujem da će se konkretizirati neke stvari. Pariški forum za mir koji se organizira, i u koji je uloženo dosta sredstava i energije, koji je pokrenuo predsjednik Macron, međutim njega će zapravo provoditi nevladine udruge. Mislim da će rezultirati ipak dobrim projektima jer su pozvani ljudi diljem svijeta da sudjeluju i predlažu inicijative za mir”, izjavila je.