Šest jednostavnih trikova za bezbolno hodanje u potpeticama cijeli dan

Foto: Cleo Vermij/Unsplash
Foto: Cleo Vermij/Unsplash

Visoke potpetice oduvijek su bile simbol ženstvenosti, a gotovo da i nema žene koja ih neće obuti barem ponekad, u svečanijim prigodama. Iako će svaka dama u njima izgledati elegantnije i atraktivnije, nošenje cipela s visokom petom, dobro je poznato, može biti prilično bolno, pogotovo ako u njima treba stajati satima.

Hodanje u novim cipelama, savjetuje pedikerka Kate McArthur, treba vježbati. Ako niste navikli na njih, svaki dan biste trebali odvojiti malo vremena za trening, da biste se postupno naviknuli.

“Ako cijelo vrijeme nosite ravne cipele i onda ste odjednom na visokim petama osam do deset sati, vaše će se noge pobuniti”, objašnjava.

McArthur otkriva nekoliko praktičnih trikova koji će vam pomoći da u potpeticama provedete cijeli dan a da ne osjetite nikakvu bol:

Cipele kupujte u poslijepodnevnim satima

“Vaše se stopalo tijekom dana prirodno širi i može biti natečeno zbog vrućine. Pričekajte nekoliko sati kako biste odabrali odgovarajuću veličinu”, savjetuje.

Foto: Andreas Rentz/Getty Images)

Zaštitite stopala gelom

Jedan od najjednostavnijih trikova koje možete primijeniti prije izlaska jest stavljanje jastučića s gelom u cipele. Jastučić na području pete spriječit će stvaranje žuljeva, no McArthur preporučuje da ga stavite i na prednji dio novog para cipela kako biste ublažili bol.

“Posebno je korisno ako ste kupili cipele koje ne odgovaraju vašem stopalu”, kaže pedikerka.

Uredite nokte

Svježa pedikura uvijek dobro izgleda, pogotovo ako nosite otvorene cipele, no McArthur ističe da postoji još jedan razlog zbog kojeg nokti moraju biti skraćeni.

“Duži nokti mogu uzrokovati modrice ili pritisak sa strane, što može izazvati urastanje”, objašnjava. Za one čija stopala zahtijevaju dodatnu njegu, sugerira intenzivniju medicinsku pedikuru.

Iskoristite flastere

Umjesto da čekate da vas stopala počnu boljeti, prije izlaska iskoristite flastere kao mjeru opreza. Zalijepite ih na sva mjesta za koja pretpostavljate da bi vas mogla nažuljati.

Foto: drromie/Pixabay
Foto: drromie/Pixabay

Liječite znojne noge

Ako vam se stopala znoje, što je problem koji nošenje visokih potpetica nože učiniti jako neugodnim, najmanje tjedan dana prije počnite koristiti preparat protiv znojenja na stopalima.

Uvrstite kurkumu u prehranu

Kurkuma je začin čiji ključni sastojak, kurkumin, prema nekim istraživanjima, pokazuje protuupalna i antioksidacijska svojstva. Može se nanijeti izravno na kožu za ublažavanje boli, no McArthur preporučuje da na dan kada namjeravate nositi visoke pete popijete pilulu s kurkumom. Ipak, budite pažljivi zbog nuspojava, poput mučnine i vrtoglavice, piše Daily Mail.