Sindikati ogorčeni jer Vlada izbjegava pregovore o povećanju plaća

20.09.2017., Zagreb - Hrvatski sabor je 5. sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu zakona o reviziji. Zdravko Maric. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sindikati javnih službi ogorčeni su na Vladu zbog izbjegavanja pregovora o povećanju osnovice plaća za oko 230 tisuća zaposlenika u javnim službama. Inzistiraju da se 1. listopada nastave pregovori uz sudjelovanja ministra financija Zdravka Marića.

Upozoravaju da plaće u privatnom sektoru rastu dok su u javnim službama u deset godina pale za gotovo 19 posto.

“Ukoliko se slučajno dogodi da 1. listopoda neće biti pregovori ili neće Vlada biti spremna za pregovore, mi više nećemo preko medija najavljivati štrajkove nego ćemo apsolutno najaviti štrajk upozorenja. Politika Vlade je samo nastavak i kontinuitet prijevare, varanja, potpisivanje nečega čega se ne pridržavaju.”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

“Priča o tome da je javni sektor neefikasan je točna. Treba ga reformirati, treba ga učiniti efikasnijim, ali onda izvući zaključak da zato što je neefikasan treba ljudima smanjivati plaće i zapostaviti taj sektor, je suluda.”, izjavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.