Eksperimentalni program kurikularne reforme: Školske torbe uskoro 30 posto lakše

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Veliki je interes osnovnih i srednjih škola koje žele sudjelovati u eksperimentalnom programu kurikularne reforme koji kreće na jesen. Iako je predviđeno 70-ak škola, odnosno 6 tisuća učenika, na natječaj se javilo trostruko više obrazovnih ustanova.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izuzetno je zadovoljna brojem, ali i kvalitetom prijava. Iako je za eksperimentalni program kurikularne reforme predviđeno 70-ak škola, odnosno oko 1.300 učitelja i 6 tisuća učenika, na natječaj se javilo 215 osnovnih i srednjih škola u kojima se obrazuje 25 tisuća učenika. “Sada kreću slatke brige, trebamo odabrati one koje na jesen kreću s programom”, izjavila je ministrica Blaženka Divjak prilikom predstavljanja rezultata natječaja.

“Odmah moram reći da sam zadovoljna brojem prijava, ali isto tako i kvalitetom prijavljenih škola u smislu njihovih motivacija za prijavu. Najvažnije je da mi naše škole uvedemo u 21. stoljeće na način da učenici budu konkurentni svojim kolegama u EU-u, a sigurna sam i globalno. Nastavak kurikularne reforme ovim eksperimentalnim programom definitivno je nužnost”, istaknula je Divjak.

Zadovoljna je i što se ostvario cilj, da programom budu obuhvaćene škole koje imaju određenu informatičku zrelost iz svake županije. Najveću zainteresiranost pokazale su škole iz Osječko-baranjske županije, njih 29, a pogleda li se broj obrazovnih ustanova po županijama, predvodi Brodsko-posavska županija otkuda se na natječaj javilo 34 posto škola.

“Torbe će biti lakše za 30 posto jer će toliko materijala biti u digitalnom obliku, a premijer će, vjerujem, uskoro imenovati članove ekspertne radne skupine”, dodala je Divjak. A u planu je na neki način raditi sa svim prijavljenim školama.

“Ono što ja osobno mogu reći jest da će biti zadovoljstvo raditi s ovakvim školama. nastojat ćemo sve prijavljene škole na neki način uključiti kroz edukacije, jer su svojim motivacijskim pismom pokazali da su super škole, spremne na promjene, da su njihovi učitelji, učenici, roditelji, ali i lokalna zajednica spremni na intenzivno sudjelovanje u eksperimentalnom programu”, istaknula je pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Podsjetimo, eksperimentalni program kurikularne reforme provoditi će se u 1. i 5. razredu osnovnih škola u svim predmetima, u 7. razredu u STEM predmetima. Što se tiče srednjih škola, provodit će se u 1. razredu gimnazije u svim predmetima, a u strukovnim četverogodišnjim školama u općeobrazovnim predmetima.