Slomljeno vam je srce? Otkrijte 4 koraka koja će vam sigurno pomoći u oporavku

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prekid veze nikada nije lagan, a osobito je težak ako još uvijek postoji ljubav prema partneru s kojim se rastajete. Iako se osobe slomljenog srca osjećaju kao da je kraj svijeta, dobra je vijest da patnja ne traje zauvijek i neće ih spriječiti da se jednom u budućnosti opet zaljube.

Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Positive Psychology, treba proći 11 tjedana od prekida da bi se počeli osjećati bolje. Druga je studija, pak, otkrila da nakon razvoda braka mora proći duže razdoblje, i to 18 mjeseci.

Ipak, slomljeno srce proces je žalovanja, a svaka ga osoba doživljava na drugačiji način. Ljubav je “zbrčkana” emocija pa svaki odnos dolazi sa svojim posebnim sjećanjima i osjećajima. Vremenskog ograničenja, piše Independent, zapravo ni nema, jer elementi koji utječu na oporavak uključuju trajanje veze, zajedničko iskustvo i sjećanja, zajedničku djecu, potencijalnu izdaju i dubinu samog odnosa.

Stručnjakinja za veze Ammada Major navodi četiri koraka koja će vam pomoći da prebolite prekid i oporavite se od slomljenog srca:

Odvojite vrijeme za žalovanje zbog gubitka

Ne potiskujte emocije, proživite ih kao sastavni dio procesa oporavka. Iako se ubrzani prolazak kroz ovo mučno razdoblje čini privlačnim pa će se mnogi fokusirati na različite aktivnosti ne bi li zaboravili na patnju, prekid prije svega iziskuje procesuiranje svega što se dogodilo.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ponovno se povežite sa sobom

Nakon razdoblja žalovanja, imate izvrsnu priliku da se fokusirate na sebe. Otkrijte novi hobi ili obnovite stara prijateljstva. Pronađite vrijeme za bavljenje aktivnostima zbog kojih se dobro osjećate, bez obzira je li u pitanju posjet obitelji ili, primjerice, odlazak na godišnji odmor.

Ne bojte se zatražiti pomoć 

Ako vas je prekid odnosa šokirao, normalno je da se osjećate odbačeno i propitujete vlastitu vrijednost. Ipak, samo zato što je partner s vama prekinuo vezu ne znači da vas je teško voljeti ili da niste vrijedni ljubavi. Razgovarajte s prijateljima, ali postavite granice, da se ne bi osjećali nelagodno slušajući negativne komentare na račun veze. Od prijatelja i članova obitelji možete zatražiti i praktičnu podršku – ako s bivšim trebate razmijeniti stvari, neka to oni odrade umjesto vas.

Vrijeme zaista liječi 

Kako vrijeme prolazi, osjećaj boli i izdaje se smanjuje, iako se u trenutku prekida čini kao da do toga nikada neće doći. No, za nekoliko mjeseci ili godinu dana, prisjećanje na osobu s kojom ste prekinuli više neće biti tako bolno. Vrijeme je relativan pojam, ali ako negativne emocije ipak s vremenom ne prolaze, nemojte se ustručavati potražiti stručnu pomoć.