Splitska poduzetnica: ‘Nekoliko puta izgubila sam posao zbog uvjerenja da je ženama mjesto u kući’

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

“Poduzetništvo je način života, a svaki neuspjeh put je prema uspjehu.” Kaže to u razgovoru za Prvi.hr Marijana Jakić, vlasnica uspješne splitske tvrtke Mitella.

Na ulazak u poduzetničke vode ova se ekonomistica odvažila prije četiri godine, nakon što je ostala bez posla. Novi, kako ističe, nije uspjevala pronaći, a mogućnosti su joj bile otići živjeti u Finsku ili ostati u Hrvatskoj.

“Odlučila sam ostati i stvoriti sebi posao. Dugo sam razmišljala čime da se bavim. Odlučila sam da mi je najjednostavnije raditi ono što sam dugo godina radila u bivšoj firmi. To je bio posao koji poznajem i u kojem se dobro snalazim”, priča Jakić, čija se tvrtka bavi uređivanjem interijera te postavljanjem i servisiranjem klima uređaja.

Da želi biti poduzetnica oduvijek je znala, osjećajući želju da sama stvara pravila i radi posao koji je promjenjiv i inovativan. “Volim svoju firmu i uživam gledati kako raste”, priča Jakić, dodajući da je u odnosu na prve dvije godine poslovanja promet narastao za 300 posto, što joj ukazuje da je na pravom mjestu i da radi sa pravim ljudima.

Svojim najvećim poslovnim uspjehom smatra – broj registratora u firmi. Iako zvuči pomalo neobično, objašnjenje je zapravo logično. “Na samom početku sam imala novaca za dva registratora. Sada ih imam popunjenih na policama više od 50 i to me čini sretnom”, pojašnjava.

No, nije sve teklo glatko. S prvom preprekom susrela se, naime, već pri registraciji tvrtke, prilikom odabira imena. “Željela sam neobično ime, ali u Hrvatskoj se firmi može dati samo ime koje ima značenje.  Ime sam našla nakon dva tjedna potrage i odmah sam znala da je to ime za moju firmu. Firma Mitella je dobila ime po predivnom pustinjskom cvijetu, na kojeg sam slučajno naišla u rječniku”, kaže Jakić.

Poduzetništvo, smatra ova poduzetnica, nije običan posao, već način života, a vjeruje i da je svaki neuspjeh put prema uspjehu. “Neuspjeh je šansa da gurate svoje granice, jer ako niste probali – ne možete doživjeti neuspjeh iz kojeg se puno nauči. Motivacija je izuzetno bitna za ostvarivanje ciljeva i osjećaja zadovoljstva poslom. Umjesto da gledate prepreke, treba tražiti prilike za napredak”, ističe Jakić.

U Hrvatskoj je, prema njezinom mišljenju, teško biti žena poduzetnica ako se starta od nule. Muškarci se, tvrdi, u poslu drže zajedno. “Nekoliko puta sam izgubila posao jer sam žena, zbog uvjerenja da je ženama mjesto u kući i da su muškarci sposobniji u poslu”, otkriva vlasnica Mitelle, dodajući da je najvažnije biti uporan i imati pozitivan stav.

“U zoni komfora nema napretka. Na pogreškama se uči i one su me dovele do onoga gdje sam sada. Kada mi je teško i kada pomislim da neću uspjeti dalje, sjetim se citata: ‘Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi da bi se proveo ostatak života na način na koji većina ne može'”, zaključuje splitska poduzetnica.