Što mislite o ovoj formuli za mladolik izgled?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Svatko će od nas, vrlo vjerojatno, u jednom trenutku u životu bikini zamijeniti jednodijelnim kupaćim kostimom.

Međutim, ne i Amerikanka Filomena Warihay. Na svijet je donijela četvero djece, a ovoga mjeseca navršit će 80 godina. Kada ide na bazen ili plažu, obavezno oblači bikini. I u njemu izgleda fantastično.

“Svakog se jutra budim s osjećajem poleta i svrhe. Imam energije, talenta i želje da pomognem drugima u svemu onome što žele biti i postati, i na tome sam jako zahvalna”, kaže Warihay.

U najnovijoj knjizi “Secrets of the World’s Healthiest People”, koju je napisao bračni par Bowers otkrivajući što jedu najzdraviji ljudi na svijetu, Warihay je rekla kako se tajna njezina dobrog izgleda i forme krije u trima navikama.

70-20-10 prehrana

Taj tip prehrane temelji se na 70 posto kalorija iz voća, povrća i žitarica, 20 posto iz proteina malomasnog mesa, najbolje piletine i ribe, te 10 posto iz masti.

“Ima tu puno rezuckanja i pripremanja jela, ali isplati se”, dodaje 80-godišnjakinja.

Trčanje!

Warihay nije trčala do svoje 40. godine, no onda se ukazala njezina kći.

“Moja srednja kći tada je dobila sportsku stipendiju. Netom prije početka studija, primila je raspored treniranja koji je uključivao trčanje tri puta tjedno po pet kilometara. Međutim, poželjela je da trčim s njom. Kako sam je mogla odbiti!”, prepričava majka pa nastavlja: “Kako mi je forma brzo počela rasti, s vremenom sam se uključila u lokalna natjecanja. Zar mislite da nisam odmah pobijedila u svojoj dobnoj skupini?”

Od tada pa sve do svoje 75. godine Warihay je pobjeđivala baš svake godine.

“Važno je uvijek imati cilj ili izazov pred sobom, bez obzira na to o kojem je sportu ili rekreaciji riječ. Postavljanje jasnih ciljeva pomaže vam u svakodnevnoj motivaciji i održavanju redovitosti vježbanja, što je ključno za bilo kakav rezultat”, rekao je koautor spomenute knjige, Steve Bowers.

Zahvalnost

Warihay ima i jednu atipičnu “zdravstvenu” naviku, a radi se o znacima zahvalnosti. Naime, ona svaki dan zapiše na ceduljicu na čemu je zahvalna te je ubaci u jednu staklenku.

“Meni je potpuno jasna povezanost tijela i uma. Kada smo zahvalni ljudima i događajima oko sebe, postajemo sretniji, pozitivniji i zadovoljniji  sobom. To nam pak pomaže da se lakše nosimo sa starošću, viškom kilograma ili zdravstvenim problemima”, kaže ova zanimljiva i po mnogočemu posebna žena.