Što naše seksualne fantazije govore o nama?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Sanjanje o dalekim tropskim krajevima ili o osvajanju Eurojackpota za mnoge je dio svakodnevice. Takve su maštarije zapravo pozitivne jer smanjuju razinu stresa, čak nas i potiču na pozitivne promjene u životu.

Isto je i sa seksualnim fantazijama, no one mogu pružiti i uvid u našu osobnost. Justin Lehmiller, psiholog i član Instituta Kinsey, proveo je najveće istraživanje na tu temu.

Ispitao je više od 4000 Amerikanaca u dobi od 18 do 87 godina, različitih zanimanja te spolnog i rodnog opredjeljenja, ali i političke i vjerske pripadnosti kako bi dobio širu sliku američkog društva, a rezultate je iznio i u knjizi.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Otkrio je da se fantazije, iako je svaka jedinstvena, mogu svrstati u tri kategorije, a riječ je o grupnom seksu, oblicima sadomazohizma i avanturama. Najučestalije maštarije su seks utroje, vezanje i novi seksualni položaji.

Ipak, žene o istospolnim odnosima maštaju češće nego muškarci i više pažnje posvećuju mjestu na kojem imaju seksualni odnos, dok je muškarcima važnije s kim imaju odnos.

Iznenađuje i rezultat da partneri puno manje od očekivanog maštaju o slavnima. “Najčešća osoba koja se pojavljuje u fantazijama je, vjerovali ili ne, trenutni partner”, rekao je Lehmiller. Naše su fantazije usmjerene zadovoljavanju emocionalnih potreba, a to je teško postići ako maštamo o partneru koji nam je nepoznat.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

S druge strane, ekstroverti ipak više maštaju o grupnom seksu jer vole upoznavati nove ljude.

Empatični se manje prepuštaju sanjarenju o sadomazohizmu, dok ljudi skloni primjećivanju detalja posvećuju posebnu pažnju tome gdje se odnos odvija.

Oni koji izbjegavaju stres teže emocionalnom zadovoljavanju pa manje isprobavaju novitete.

Fantazije se ipak razlikuju od naših stvarnih osobnosti jer nam pružaju priliku da promijenimo ono što na sebi ne volimo pa tako u maštanju mijenjamo svoju dob, tijelo, čak i cijelu osobnost, piše CNN.