Štrajk u Ryanairu osjeti se i u Hrvatskoj

Foto: Pixabay/ilustracija
Foto: Pixabay/ilustracija

Najveći štrajk u niskobudžetnom avioprijevozniku Ryanairu izazvao je otkazivanje stotina letova diljem Europe i poremetio brojna putovanja pa tako i u Hrvatsku.

Nezadovoljni plaćom i radnim uvjetima piloti ove kompanije doveli su do najvećeg štrajka u povijesti prijevoznika. Štrajkaju Ryanairovi piloti u pet europskih zemalja Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Irskoj i Belgiji, a već sada je otkazana šestina letova tijekom vršnog ljetnog vikenda, a nekih 50 tisuća putnika obaviješteno je o otkazivanjima.

Iz kompanije su se ispričali putnicima i kažu da su učinili sve da se riješi problem u pregovorima radnicima.

Otkazani su i letovi iz Pule i Zadra čime je oštećeno oko 2200 putnika. “Što se tiče zračne luke Zadar danas je otkazan jedan let za Brehmen i iz Brehmena. 360 putnika je obuhvaćeno ovim otkazivanjem i pošto to znaju već nekoliko dana preusmjereni su na neke druge letove”, kazao je glasnogovornik Zračne luke Zadar Nikola Barać.

I dok Ryanair tvrdi kako su ponudili povišicu plaće, ne spominju da su prijetili premještanjem flote u Poljsku što bi dovelo do zatvaranja radnih mjesta. Inače irskoj kompaniji veliki štrajk sličan ovom prijetio je i oko Božića, a izbjegli su ga tako da su prvi puta u 30 godišnjoj povijesti kompanije uopće priznali i uvažili postojanje sindikata.