Stručnjaci savjetuju kako reagirati na uvredljiva dobacivanja na cesti

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Dobro dupe”, “Kako si dobra”, “Ne bi ni hvala rekla”, sve su to primjeri neprimjerenih dobacivanja ženama na cesti, koja se čak smatraju komplimentom ili zabavom za muškarce. Društvo na to gleda kao da to nije ‘ništa strašno’, bezazlena zabava za muškarce.

Mnogim ženama ipak takva dobacivanja smetaju, a kako je hodati ulicama prometnog New Yorka, snimila je agencija Rob Bliss.

Britanska ‘Zero Tolerance’ grupa izdala je online vodič sa savjetima kako se obračunati s neugodnim dobacivanjima na ulici.

“Pogledajte dobacivačima u oči i posramite njihovo ponašanje glasnim i jasnim glasom. Možete reći nešto poput: “ovo nije u redu”, ili “nemoj tako razgovarati sa mnom”, “ne obraćaj mi se na taj način”, predlaže grupa.

Reagirajte na ponašanje, a ne na osobuRecite im da vam se ne sviđa to što rade (‘stojite mi preblizu’) umjesto da ih etiketirate kao osobu (‘ti si idiot’). 

Ako kažete “ne fućkaj mi, to je uznemiravanje” ili “ne diraj me, to je seksualno uznemiravanje”, šaljete jasnu poruku da je riječ o pogrešnom ponašanju.

Ako ste hrabrije, možete pokušati i s ‘agresivnijom’ metodom, predlaže grupa. Zamolite dobacivače da ponove što su rekli ili ih zatražite objašnjenje: “Zašto misliš da je u redu staviti ruku na moju nogu?”

Možete i glasno obavijestiti ostale prolaznike o tome što je zlostavljač upravo rekao ili učinio. Ako, pak, situacija dođe do faze kad se osjećate ugroženo, pozovite policiju.