Sumanuti beauty trendovi iz prošlosti: Neki će vas zaista užasnuti

Foto: Cristina Gottardi/Unsplash
Foto: Cristina Gottardi/Unsplash

Svako razdoblje u povijesti imalo je svoj koncept ljepote, ali jedna je stvar ostala nepromijenjena – žene su oduvijek koristile trikove za uljepšavanje i željele su biti u trendu. Među tim trendovima postojali su i neki zaista neobični te ujedno i po zdravlje štetni običaji.

Donosimo vam najneobičnije standardne ljepote iz prošlosti, a neki od njih zasigurno će vas užasnuti.

Podbradak eliminator

Prof. E.J. Mack 1980.-ih kreirao je uređaj koji je trebao omogućiti uklanjanje podbratka i smanjenje povećane žlijezde. Uređaj je izgledao kao sprava za mučenje.

Foto: Screenshot/Instagram
Foto: Screenshot/Instagram

Ruž za usne napravljen od mrava i buba

Ruž za usne bio je izuzetno popularan u Egiptu. Koristila ga je gotovo cijela populacija, osim siromašnih, i to za zaštitu od sunca i vjetra. U početku se radio od morske trave, joda, broma i manita. Budući da je ova kombinacija bila izuzetno štetna, Egipćani su uskoro naučili kako dobiti crvenu boju, karmin, koristeći kukce i mrave.

Jednometarske frizure

Krajem 18. stoljeća u Engleskoj se pojavila grupa ljubitelja mode nazvanih “Macaroni”. Porijeklo tog imena ima nekoliko teorija, a jedna od njih kaže da je zbog njihove sličnosti s jelom istog naziva. Visina njihovih frizura dosezala je ogromne veličine, a na njih su stavljali male smiješne kape. Jedini mogući način da ih skinu bio je uz pomoć mača.

Znoj gladijatora

Znoj gladijatora smatrao se snažnim kozmetičkim proizvodom i prodavao kao suvenir na štandovima smještenim oko arena u kojima su se održavale bitke.

Povezivanje stopala 

Ovaj stoljećima star kineski običaj zabranjen je prije više od sto godina, a primjenjivao se s ciljem da žena zadrži mala stopala. Naime, tzv. lotusova stopala nekad u prošlosti predstavljala su simbol ljepote i statusa, a okrutnom i bolnom postupku žene su se podvrgavale još kao djevojčice.

Foto: Screenshot/Instagram
Foto: Screenshot/Instagram

Kozmetički proizvodi temeljeni na radioaktivnim elementima

1898. godine Maria i Pierre Currie otkrili su radij, a početkom tridesetih godina idućeg stoljeće tržište su preplavili kozmetički proizvodi s dodatkom tog opasnog radioaktivnog kemijskog elementa. Primjerice, popularna linija kreme Tho-Radia proizvođačima je priuštila ogromnu zaradu, unatoč činjenici da su u svim sastojcima postojali radij i torij. Proizvođači su ženama obećavali sjajnu i blistavu kožu, a vlasti vjerojatno nisu imale pojma o nuspojavama.

Ekstremno dugački nokti

Među kineskom aristokracijom dugi nokti bili su stoljećima popularni. Predstavljali su simbol bogatstva, budući da je bilo jasno kako osoba koja ih nosi ne mora naporno raditi u polju.

Bojane noge

Tijekom Drugog svjetskog rata vladala je nestašica najlona, a gole ženske noge smatrane su opscenima. Mnoge ljubiteljice mode rješenje su pronašle u iscrtavanju šavova hulahopki po nogama. Povremeno su čak bojale i cijele noge u boju najlonki. Postojali su beauty saloni koji su pružali uslugu, piše Brightside.me.