Sva djeca danas žele biti Modrić i Perišić, ali ugledni fizioterapeut ima važnu poruku za roditelje

Foto: Pixabay - Ilustracija
Foto: Pixabay - Ilustracija

Iako je nogomet u Hrvatskoj oduvijek popularan, veliki uspjeh Vatrenih pridonio je tome da su i usred ljeta nogometna igrališta puna budućih Modrića, Vida, Mandžukića i Perišića.

Ako vaše dijete ima želju od jeseni upisati profesionalnu školu nogometa, postoje stvari na koje morate obratiti pažnju. Matija Kukor, ugledni fizioterapeut s više od 20 godina iskustva, kaže kako rane ozljede mogu biti pogubne za profesionalno bavljenje sportom.

“Imao sam nogometaša koji je tehnički bio odličan, ali mu je kvadriceps pucao šest puta jer ozljeda nije sanirana kako treba i polako je gubio mišićna vlakna. Kad je dječak navršio 13, 14 godina, mogao je trčati koliko je htio, bio je brz, bio je taktičar, ali nije mogao napucati loptu više od 50 kilometara na sat, što je za profesionalni nogomet pogubno”, rekao je Kukor.

“Veliki su problem ta puknuća mišića koja se ne saniraju kako treba pa u starijoj dobi stvaraju problem. Kad mišić pukne, on se može regenerirati ili reparirati. Regeneracija je zamjena istim tkivom, za što je potrebna terapija mirovanja itd. Reparacija se događa kad tijelu ne daš impuls da se regenerira, nema kvalitetne prehrane i tkivo se zamijeni manje kvalitetnim vezivni tkivom”, objasnio je Kukor.

Kaže kako sportaši najviše problema imaju s koljenima, u kojima su se ligamenti, hrskavica i tetiva oštetili zbog preintenzivnog treniranja. Ipak, smatra da bi se djeca trebala baviti sportom, ali roditelji moraju biti oprezni.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

“Najvažnije je naći dobrog trenera, odnosno dobru školu te znati da djeci ne trebaju više od dva, tri treninga tjedno. Važno je da su treninzi lagani, da djecu ‘ušuljaju’ u sport. Ako su djeca u dobrim rukama, ako nisu ‘pretrenirana’ i ako se radi sistematično, tada nema problema.

Problem sa sportom u Hrvatskoj je to što se prerano kreće u specijalizaciju. Događa se da u mlađim kadetima i juniorima imamo vrhunske rezultate, a kad se dođe do seniora – ti klinci vuku kronične ozljede i to sve zato što su prerano krenuli u specifikaciju sporta. Zamislite piramidu u kojoj je baza najvažnija. Ako govorimo o nogometu, to je tehnika, a ne da se s djecom od pet godina rade treninzi brzine. Dakle, djecu u sport da, ali sistematično i kod trenera s dioplomom”, zaključio je fizioterapeut.