Sve više djece s dijagnozom autizma, ali stručnjaci poručuju da nema razloga za brigu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Kišni čovjek”, kultni film iz 1988. godine s Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi, značajno je promijenio svijest o autizmu u javnosti i pridonio povećanju ranih dijagnoza tog stanja.

No, za roditelje u Hrvatskoj put od prve sumnje da dijete odstupa u razvoju do dijagnoze još prate brojne prepreke. Prema statističkim procjenama, u Hrvatskoj ima 12 tisuća osoba s dijagnozom autizma.

Stoga bi mogao zabrinjavajuće zvučati podatak o velikom porastu autizma u posljednje vrijeme. Američki mreža Autism and Developmental Disabilities Monitoring svake dvije godine objavljuje podatke o broju djece s dijagnozom autizma (i autističnog spektra) u SAD-u.

Izvještaj objavljen u travnju ove godine odnosi se na razdoblje od 2012. do 2014. godine i obuhvaća podatke o 263 775 osmogodišnjaka u 11 država. Čak jedno od 59-ero djece odgovaralo je kriterijima dijagnoze autizma, što je veliki porast u odnosu na omjer 1:68 zabilježen dvije godine prije. U globalu, stopa autizma u SAD-u od 2000. godine do danas porasla je 150%.

No, znanstvenici u Americi, kao i u drugdje u svijetu, slažu se da ovi podaci ipak nisu tako zabrinjavajući kako se na prvi pogled čini. U odnosu na 2000. godinu, autizam se dijagnosticira mnogo ranije, a u odnosu na razdoblje otprije dva desetljeća, više se ne stavlja u koš s drugim dijagnozama poremećaja u ponašanju djece. Zanimljivo je i da se porastu autizma u Americi pripisuje i bolja dijagnostika među latino i afroameričkom djecom.

Stručnjaci poručuju kako brojke o porastu autizma ne trebaju zabrinjavati roditelje.

“Autizam nije loša stvar i autistični su ljudi, svih rasa, godina i spola, oduvijek bili među nama. Istraživanja pokazuju samo da su dijagnoze točnije”, izjavio je Zoe Gross, voditelj mreže Autistic Self Advocacy Network za USA Today.