Svjetski čelnici u Parizu obilježavaju stogodišnjicu kraja Prvog svjetskog rata

27.01.2017., Pariz, Francuska - Pariz je glavni i najveci grad Francuske. Smjesten je na obalama rijeke Seine u sjevernoj Francuskoj, u sredistu pokrajine Ile-de-France, takodjer poznate kao Pariska regija. Stanovnistvo grada Pariza, u svojim od 1860. uvelike nepromijenjenim granicama, procijenjuje se na 2 167 994 (sijecanj 2006.), ali metropolitansko podrucje naseljava vise od 11 milijuna stanovnika, kao najnaseljenije metropolitansko podrucje u Eurozoni. Kao vazno naselje tijekom vise od dva tisucljeca, Pariz je danas jedan od vodecih svjetskih poslovnih i kulturnih sredista, s utjecajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, znanost i umjetnost, sto sve doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova. U skladu s procjenama iz 2005., parisko gradsko podrucje najveca je europska gradska ekonomija, i peta u svijetu u popisu svjetskih gradova prema BDP-u. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Sto godina je prošlo od završetka Prvog svjetskog rata. U četiri godine koliko je trajao Veliki rat, kako ga mnogi nazivaju, živote je izgubilo gotovo deset milijuna vojnika, ali i isto toliko civila. Diljem svijeta obilježava se dan kada je oružje u tom ratu napokon utihnulo. Središnja svečanost održava se u Parizu gdje je francuski predsjednik Emmanuel Macron ugostio otprilike 70 svjetskih vođa.

Ispod Slavoluka pobjede u Parizu, spomenika Nepoznatom vojniku poginulom u Prvom svjetskom ratu, sto godina nakon rata, francuski predsjednik Emmanuel Macron započeo je svečanu komemoraciju. Na svečanoj proslavi okupili su se brojni svjetski čelnici, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa, ruskog vođu Vladimira Putina te našu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Emmanuel Macron otvorio je svečanost: “Tragovi ovog rata nikada nisu izblijedljeli. Ni u Francuskoj, ni u ostatku Europe, ni u ljudskom sjećanju svugdje u svijetu. Prisjetimo se i nikada nemojmo zaboraviti, jer nas sjećanje na žrtve potiče da budemo dostojni onih koji su umrli za nas kako bi živjeli u slobodi.”, rekao je

Nakon svečanog ručka u Elizejskoj palači, svjetski čelnici, uključujući i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, nazočit će otvaranju Pariškog foruma za mir. Evo što je predsjednica jučer poručila:

“Vjerujem da ćemo sutra, uz ono odavanje počasti žrtvama, isto tako i postaviti nekakve političke zaloge da ćemo svi raditi ka tome da se to nikada ne ponovi.”

Ova se velika obljetnica obilježava i u ostatku svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Tim je povodom u zagrebačkoj katedrali održana sveta misa. Bio je ondje dio državnog vrha, uključujući premijera Andreja Plenkovića.