Svjetski sajam turizma 2018: Što Afrika ima za ponuditi?

Foto: Sergey Pesterev/Unsplash
Foto: Sergey Pesterev/Unsplash

Najveći turistički sajam održan u Londonu zatvorio je svoja vrata, a među 185 destinacija svijeta svoje adute predstavile su i zemlje Afrike.

Prema procjenama Svjetske turističke organizacije, pred afričkim kontinentom svijetla je budućnost – zahvaljujući jeftinijim letovima i poboljšanoj turističkoj infrastrukturi.

Među zemljama predvodnicama na afričkoj turističkoj mapi svoje mjesto čvrsto drži Maroko. Ove godine posjetilo ga je 10 milijuna turista. Uglavnom se zadržavaju po tjedan dana.

Bouchaib Rzane iz marokanske delegacije otkriva u čemu je stvar. ”Maroko je jako blizu Europi. To su tri sata leta iz Londona, iz Pariza i drugih europskih metropola. Glavno tržište nam je Francuska’, kaže Rzane.

Ciljevi za sljedeću sezonu su visoki, ali, vjeruju, i dostižni. “Cilj nam je dostići brojku od 20 milijuna turista, što znači da moramo više investirati u infrastrukturu, u veći broj hotela”, otrkiva Rzane.

Rast dolazaka gostiju iz SAD-a i Europe bilježi Kenija. Pješčane plaže i safari najjači su aduti te istočno afričke zemlje. ”Fokusiramo se više na iskustvo, nego na znamenitosti i građevine. Dakle, važnije je ono što možete doživjeti, nego gdje ćete odsjesti”, ističe Susan Ongalo iz kenijske delegacije.

Nakon dulje stanke, među najprivlačnijim afričkim destinacijama je i Egipat. Zemlju faraona prošle godine posjetilo je osam milijuna turista. Veliki je to povratak, nakon što je, zbog straha od terorizma i političkih nestabilnosti, godinama izbivao s turističke mape.

Habib Al-Aidroos iz Egyptaira otkriva što, osim piramida, privlači goste. ”Povećan interes u 2018. zabilježili smo među turistima zainteresiranima za ronjenje u Crvenom moru, kao i onih ji žele odmor na plaži. Kao što znate, Crveno more i koralji su gostima uvijek interesantni”, navodi Al-Aidroos. 

Najviše im se, kaže, vraćaju Nijemci, a tržišta na koja sada ciljaju su kinesko i indijsko. Svi sugovornici slažu se da mjesta za napredak ima, ponajviše u infrastrukturi. No, isto tako, vjeruju da će i na sljedećem Svjetskom sajmu turizma imati brojke s kojima će se moći pohvaliti.