Svrbe vas bradavice? Evo u čemu je možda problem

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Posljednjih dana imate intenzivan svrbež grudi i bradavica? Razlozi mogu biti razni – trudnoća, alergija, iritacija, no ponekad razlog može biti i puno ozbiljniji.

Ovo je 11 najčešćih uzroka svrbeža.

1. Ekcem
Ekcem je genetski poremećaj kože koji se može pogoršati zbog izloženosti utjecajima iz okoliša. Ekcemski osip vrlo je specifičnog izgleda – karakteriziraju ga male crvene točkice na koži koje se mogu pojaviti na bradavicama i grudima. Izbjegavajte jake sapune i redovito vlaženje kože. Koristite blagi sapun i kvalitetne hidratantne kreme.

2. Psorijaza
Psorijaza je kronična, genetski determinirana kožna bolest za koju je tipična pojava crvenila. Najčešće se javlja na laktovima i koljenima, no može se pojaviti i na grudima i bradavicama. Svakako otiđite dermatologu ako primijetite simptome na grudima, a možete isprobati i mast hidrokortizon.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

3. Pijete određene lijekove
Možda iz nekih razloga pijete lijekove koji ublažavaju bol. No, oni mogu izazvati i svrbež.
“Neki lijekovi uzrokuju oslobađanje histamina iz stanica u tijelu, što može uzrokovati svrbež”, tvrdi stručnjakinja Stephanie Gore.

4. Ugriz insekata
Dobro pregledajte grudi i bradavice da vidite ima li ugriza insekta. Ako ga uočite, provjerite kako izgleda i namažite to mjesto kremom, kalaminskim losionom ili koristite antihistaminike.

5. Bili ste podvrgnuti zračenju
Zračenje kod oboljelih od raka dojke može dovesti do specifičnog oblika dermatitisa, a svrbež može nastati na dijelovima kože koji su bili izloženi zračenju čak mjesecima ili godinama kasnije. Lijekovi poput kortikosteroidnih krema mogu vam pomoći u smanjenju nelagodnog svrbeža.

6. Trudnoća
Hormonske promjene mogu uzrokovati povećanje grudi i bradavica, a rastezanje kože može rezultirati svrbežom.

Foto: Chris Benson/Unsplash
Foto: Chris Benson/Unsplash

7. Dojenje
Dojenje također može izazvati svrbež oko bradavica jer ostaci mlijeka ili sisanje mogu izazvati iritaciju. Ako vas pritom bradavice bole i natečene su, svakako posjetite svog liječnika jer biste mogli imati mastitis ili gljivičnu infekciju.

8. Alergijska reakcija na gel za tuširanje ili sapun
Kemijski sastojci proizvoda za njegu kože koji je izravno dodiruju mogu izazvati kontaktni dermatitis. Karakteristike su osip i crvene fleke.

9. Grudnjak
Zbog trenja bradavica o grudnjak može doći do iritacije, a to se često događa ženama koje se bave sportom. Birajte sportske grudnjake od sintetičkih, a ne pamučnih vlakana, a prije vježbanja na područje koje vas svrbi nanesite vazelin u tankome sloju. Problem možete imati  i ako vam je jedna dojka veća od druge jer se manja dojka više pomiče i dotiče materijal grudnjaka.

Foto: Sharon McCutcheon/Unsplash
Foto: Sharon McCutcheon/Unsplash

10. Operacija grudi
Bilo da ste se morali podvrgnuti operaciji zbog raka dojke ili ste samo povećali grudi, vaše su “curke” vjerojatno došle u dodir s materijalima koji mogu izazvati svrbež. Ako primijetite crvenilo, natečenost ili bol, savjetujte se s liječnikom.

11. Imate Pagetovu bolest
Pagetova bolest bradavice vrsta je raka dojke koji se pojavljuje u obliku rane na bradavici prekrivene krastom ili ljuskicama ili u vidu iscjetka. Riječ je o rijetkom obliku bolesti, a glavni znakovi su svrbež i crvenilo. Pripazite, jer može izgledati kao ekcem.