Tijekom dana se očekuje nalaz inspekcije u slučaju kiretaža

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

(Kristina Tomljanović) – Mjesec dana nakon potresnog svjedočanstva Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić o nehumanim uvjetima kiretaže nakon kojeg je ministar zdravstva Milan Kujundžić pokrenuo inspekciju u svim bolnicama za koje bilo prigovora, tijekom dana se očekuju i službeni rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva.

Zaključak povjerenstva trebao bi, neslužbeno, glasiti da nije bilo pogrešnog postupanja prema Ninčević Lesandrić jer je inspekcija utvrdila da je ona u splitskoj bolnici dobila sredstvo za obezboljenje te da joj nisu bile vezane ruke i noge, nego je imala fiksatore što je normalna procedura da ne dođe do ozljede. Pojavljuje se i pitanje je li objava pacijentičina kartona etična, na što se je odgovorio resorni ministar Milan Kujundžić.

“Nije. Zato to treba vidjeti s pravnog aspekta, ali gospođa zastupnica je već sama zapravo progovorila sve o sebi, a bolnica je onda rekla što je rekla. To ne znam detalje. Vjerojatno je samo odgovorila na to”, rekao je Kujundžić.

Dosad je utvrđeno da je u posljednje tri godine pristiglo dvjestotinjak pritužbi na rad liječnika, a udruga Rode je predala 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog i bolnog postupka u hrvatskim bolnicama.

“Mi se moramo pitati zašto inspekcijski nadzor uzima u obzir samo jedan slučaj u jednoj bolnici. Umjesto da priznaju oni i idu sad silom prilike zataškati, ali ono što nisu svjesni je da se to neće moći zataškati”, poručila je Daniela Drandić iz udruge Roda.

A Slobodna Dalmacija piše da je pokrenut postupak protiv dr. Denija Karelovića i KBC-a Split zbog povrede zaštite osobnih podataka.