Tonik za lice: Kada ga i kako pravilno koristiti

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ako se brinete o koži lica i imate svoju beauty rutinu, sigurno znate sve o tonicima koji su stvorili pravu pomutnju u beauty svijetu, piše Elle.

Iako je starija generacija tonika izuzetno isušivala kožu, u korejskom beauty svijetu doživjeli su pravu promjenu. “Tonici su nedavno doživjeli nevjerojatnu transformaciju te su od preparata koji su isušivali kožu postali važno sredstvo za hidrataciju”, rekla je Angela Jia Kim, stručnjakinja za prirodnu korejsku kozmetiku.

Nekadašnji tonici sadržavali su mnogo alkohola koji je lišavao pore njihovih prirodnih ulja, ali nova generacija proizvoda zamijenila je alkohol hranjivim sastojcima koji hidratiziraju kožu i uspostavljaju njezinu ravnotežu.

No, ako i dalje niste sigurni kako tonici funkcioniraju i što su oni zapravo, donosimo vam mali vodič za upotrebu tonika.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Što je zapravo tonik?

Tonik je zapravo sličan vodi, ali opskrbljen s više hidrogenskih molekula i molekula kisika. Neki tonici sadrže i druge korisne sastojke poput ruže, salicilne kiseline i drugih bitnih sastojaka nužnih za kožu.

Kako ga koristimo?

Najbolje ga je koristiti neposredno nakon što smo očistili lice, kako bismo uspostavili ph ravnotežu kože. Možete ga najprije nanijeti na blazinicu pa zatim na kožu ili izravno na lice.

“Nanesite ga na kožu kako biste fiksirali šminku ili nakon vježbanja kako biste svojoj koži pružili neku vrstu ‘tuša’“, savjetuje Kim i dodaje da bi ga bilo najbolje nanijeti nekoliko sekundi nakon što smo očistili kožu.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kada biste ga trebali koristiti?

Tonik možete uključiti u svoju jutarnju i noćnu rutinu. Ako koristite tonik koji isušuje, savjetuje se da ga ne koristite baš svaki dan jer se koža na njega navikava.

Ako imate suhu ili osjetljivu kožu, koristite tonike bez alkohola koji sadrže hranjive sastojke, smiruju i hidratiziraju kožu. No, ako imate masnu ili kožu sklonu aknama, uvijek tražite one na bazi salicilne kiseline jer imaju matirajući efekt.