Životinjska usta mnogo su više od uređaja za unos hrane. Životinje koriste usta da istraže okolinu, prenose želju za pažnjom ili ukazuju da su u boli. Kada se usta neprimjereno koriste na ljudima ili drugim životinjama, rezultat može biti ugrizna rana.
Ugriz se može kretati od jednostavne pahuljice na koži do duboke rane uz krvarenje. U svakom slučaju, važno je na odgovarajući način tretirati ranu. Slina životinje sadrži bakterije koje mogu uzrokovati infekciju, a zubi mogu oštetiti temeljna tkiva. Evo što činiti.

Za ljude: Ugriz osobe koji jedva probija kožu, očistite područje sapunom i vodom. Osušite kožu, nanesite antibiotsku kremu i pokrijte ranu ljepljivim zavojem i gazom.
Ako je ugriz dovoljno ozbiljan i uzrokuje krvarenje, primjenite pritisak na područje čistom, suhom krpom sve dok se krvarenje ne zaustavi. Zatim odmah potražite liječnika za daljnje liječenje. Možda će vam trebati šavovi, tretman antibiotika, ili čak operacija, ovisno o težini rane. Tetanus cjepivo je dobra ideja ako je prošlo više od 10 godina od posljednje doze.

Za životinje: Što ako je ljubimca ugrizla druga životinja? Najprije ga smirite prije nego što pregledate ranu, jer bi vam bol ljubimca mogla uzrokovati da vas refleksno ugrize.
Obrišite kožu oko područja tako da ranu možete vidjeti i očistiti je lakše. Zatim isperite mlakom vodom najmanje pet minuta. Osušite površinu čistim ručnikom, nanesite antibiotsku mast i stavite zavoj na nju, koristeći traku za prvu pomoć kako bi je držala na mjestu.
Za teški ugriz, odmah odnesite vašeg ljubimca do veterinara, pogotovo ako sumnjate na unutarnje krvarenje ili ako je zagriz grla ili trbuha. Ugrizi na tim područjima mogu biti ozbiljni, čak i ako ne izgledaju na taj način na površini. Vaš ljubimac može krvariti interno.

Duboke rane teško je temeljito očistiti, stoga budite u potrazi za problemima na mjestima ugriza. Kod ljudi i životinja, znakovi infekcije uključuju bol na mjestima ugriza, crvenilo, otekline.
Bilo da je ugrizna rana manja ili ozbiljna, potrebno je saznati je li životinja koja je ugrizla cijepljena protiv bjesnoće. Ako vam je životinja nepoznata ili je ugriz od divlje životinje, pretpostavka je da bi životinja mogla nositi bjesnoću i odmah potražite medicinsku ili veterinarsku pomoć. Rakovi, lisice i šišmiši vrlo vjerojatno nose bjesnoću. Ne dopustite da vaš ljubimac dođe u kontakt s njima.

Zašto psi grizu? Vaš slatki stariji pas koji nikad nije bio agresivan može neočekivano ugristi ako slučajno dotaknete bolno područje. Na primjer, možda niste svjesni da je razvio artritis u bokovima.
Štenci grizu tijekom igranja, a važno je da ih se rano nauči da nikada ne grizu jako. Uvijek kada vas štene uhvati s oštrim zubima, reagirajte i prekinite igru. Brzo će shvatiti da upotreba zuba uklanja pažnju i vrijeme igre.

Svaka životinja može gristi, čak i nenamjerno, pa je mudro poduzeti mjere opreza. Znati kako izbjeći i liječiti ugrizi će vas spasiti i vas i vašeg ljubimca od boli.