U Australiji pokrenuta kampanja protiv hodalica

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

AustralijaHodalice i ‘hopsalice’ nekad su bili predmeti, koje je većina roditelja, uz kolica i krevetić, pripremila u trenutku kad je znala da će dobiti bebu. Zadnjih godina sve se više govori o njihovoj štetnosti, no u trgovinama se i dalje mogu kupiti.

Neki roditelji ih koriste zato što vjeruju da djeci pomažu pri prohodavanju, neki da ‘dobiju na vremenu’ dok nešto rade, a neki roditelji jednostavno smatraju da djeci ništa neće biti pa – zašto ne?

No, u Australiji je pokrenuta kampanja u kojoj zdravstveni djelatnici pozivaju roditelje da prestanu koristiti hodalice, hopsalice i slična pomagala koja zapravo uopće ne pomažu djeci.

Doktorica Nicola Spurrier iz zdravstvenog centra SA Health iz Južne Australije, izjavila je kako nije neuobičajeno vidjeti bebe i djecu s razvojnim kašnjenjem zbog korištenja hodalica.

“Prekomjerno vrijeme u hodalicama ‘uči’ bebe da stoje na vrhovima prstiju što utječe na njihovu sposobnost hodanja. U nekim slučajevima djeci se na pogrešan način učvršćuju mišići što kasnije zahtijeva liječenje ili čak operaciju. Bebe propuštaju dragocjeno vrijeme kada previše vremena provode hodalicama, zaobilazeći važne razvojne faze poput okretanja ili puzanja”, rekla je dr. Spurrier.

Kampanja upozorava i na povećan rizik od ozljeda prilikom prevrtanja ili pada kroz stepenice u hodalicama.