U Dječjem vrtiću Čigra robotika se uči kroz igru

Foto: Martina Cvek
Foto: Martina Cvek

Eksperimentalni program robotike za djecu predškolske dobi provodi se u Dječjem vrtiću Čigra, a uključena su djeca starija od četiri godine.

“Budući da većina djece robote doživljava kao humanoidne, u našoj edukaciji koristimo upravo robote ljudskog oblika. U suradnji s odgojiteljicama iz vrtića Čigra pred djecu stavljamo zadatke u kojima se roboti koriste za poduku iz, primjerice, zbrajanja ili abecede. Djeca zahvaljujući robotima razvijaju svoju motoriku, usavršavaju koordinaciju očiju i ruku te vježbaju koordinaciju u prostoru“, rekao je tajnik Hrvatskoga robotičkog saveza, Željko Krnjajić.

Foto: Martina Cvek
Foto: Martina Cvek

Odgojitelji dječjeg vrtića Čigra dodaju kako djeca zadatke s robotom svladavaju kroz igru te da je upravo to odlika suvremenih kurikula.

“Djeca, primjerice, vole labirinte, ali kad robota moraju programirati da prođe labirint, igra im postaje još uzbudljivija. Labirint znamo staviti i na kartu svijeta, pa djeca dobivaju zadatak, primjerice, iz Australije doći na Sjeverni pol. Spajanjem robotike i geografije učenje postaje multidisciplinarno“, rekla je ravnateljica Čigre, Martina Pavić.

Uz humanoidne robote u eksperimentalnoj se robotici za predškolce koriste i Bee Boti. To su mali podni roboti u obliku pčelica. Jednostavni su za rukovanje, a djecu podučavaju usmjeravanju, procjenjivanju i rješavanju problema.

Riječ je o tehnološkim rješenjima koja su dobila niz prestižnih svjetskih nagrada i koja se koriste u predškolskim i školskim ustanovama diljem svijeta.