U nedjelju besplatan pregled dječjih autosjedalica

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ove nedjelje od 10 do 12 sati na parkiralištu MUP-a u Heinzelovoj ulici 98 (križanje Slavonske avenije i Heinzelove ulice) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Pregled prije svega služi tome da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik od pogibije djeteta u sudaru do 70%, a rizik od ozbiljne ozljede za više od 90%, no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10% do 20%, što volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje promijeniti.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je moguće, ponesu upute proizvođača sjedalica te da svakako dovedu i  dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/cama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.