U noći muzeja u Hrvatskom školskom muzeju gombanje

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski školski muzej i ove se godine priključio manifestaciji Noć muzeja koja se održava u petak. Za vas su pripremili program pod nazivom “Gombanje”.

Detalje nam je otkrila Marijana Bračić iz muzeja: “Naime ovogodišnja Noć Muzeja ima temu sport, a gdje ćeš logičnije nego u školskom muzeju govoriti o tjelesnom odgoju. Naime u 19. stoljeću djeca koja su išla na tjelesni odgoj su se gombala, znači gombanje je tjelesni odgoj. Moći će naši posjetitelji vidjeti jedan kratak prikaz tjelesne kulture u hrvatskim školama kroz izbor fotografija.”

Imate priliku besplatno razgledati stalni postav muzeja koji prikazuje hrvatski školski sustav s kraja 19. i početka 20. stoljeća:  “Također trenutno je otvorena izložba Školski atlasi, gdje smo prikazali školske atlase koje čuvamo u našemu muzeju”, nadodaje Bračić.

Možete sudjelovati u radionici “Kako se nekad jačalo u školama”.

“Naša muzejska pedagoginja vodit će ih kroz vježbe, odabrane igre, koje su se na tjelesnom izvodile u 19. stoljeću. Pozivamo čitatelje da se prijave na radionice, jedna počinje u 19 sati, to je za mlađe, a jedna za malo starije počinje u 22 sata”, rekla je Bračić.

Obavezna prijava na idumbovic@hsmuzej.hr ili na 4855 716 do četvrtka do 14 sati. Svakih 15 minuta u muzeju počinje program “Šaputanja iz starih školskih klupa”:
“Gdje smo zajedno sa studentima učilišta ZKM-a pod vodstvom gospođe Katarine Kolege pripremili jedno malo iznenađenje vodstva kroz naš muzej”, kaže Bračić.

Muzej je u petak otvoren od 18 do 1 sat poslije ponoći. Detalji su na webu hsmuzej.hr