U Parizu obilježavanje stote godišnjice kraja Prvog svjetskog rata

27.01.2017., Pariz, Francuska - Pariz je glavni i najveci grad Francuske. Smjesten je na obalama rijeke Seine u sjevernoj Francuskoj, u sredistu pokrajine Ile-de-France, takodjer poznate kao Pariska regija. Stanovnistvo grada Pariza, u svojim od 1860. uvelike nepromijenjenim granicama, procijenjuje se na 2 167 994 (sijecanj 2006.), ali metropolitansko podrucje naseljava vise od 11 milijuna stanovnika, kao najnaseljenije metropolitansko podrucje u Eurozoni. Kao vazno naselje tijekom vise od dva tisucljeca, Pariz je danas jedan od vodecih svjetskih poslovnih i kulturnih sredista, s utjecajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, znanost i umjetnost, sto sve doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova. U skladu s procjenama iz 2005., parisko gradsko podrucje najveca je europska gradska ekonomija, i peta u svijetu u popisu svjetskih gradova prema BDP-u. Pogled na Pariz s brda Montmartreua. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Deseci šefova država i vlada okupit će se u Parizu gdje će obilježiti sto godina od kraja Prvog svjetskog rata. Sjećanje na milijune poginulih evocirat će se i na Pariškom mirovnom forumu kako bi se ratne lekcije iskoristile za mirnu budućnost.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim će govorom u 11 sati obilježiti stogodišnjicu kraja Velikog rata. Uz obilježavanje kraja rata, Macron je želio isti dan organizirati i međunarodni mirovni forum kojemu je cilj obrana multilateralizma što uokviruje međunarodne odnose od kraja Drugog svjetskog rata.

Na njemu neće biti američkog predsjednika Donalda Trumpa čija će politička stajališta vezana uz multilateralizam sudionici foruma, kako se pretpostavlja, oštro kritizirati. Ondje će osim Macrona sudjelovati i njemačka kancelarka Angela Merkel te kanadski premijer Justin Trudeau. Govor bi trebala održati i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.