Učitelji najavili mogući štrajk

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sindikat hrvatskih učitelja u podne će održati prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Bune se jer još uvijek čekaju odgovore iz Ministarstva o uvjetima u kolektivnom ugovoru koji tek trebaju ispregovarati. Ovo je već treći prosvjed koji radimo, rekla je Ana Tuškan iz sindikata.

“Situacija nije nimalo lijepa, mi od političkih obećanja ne možemo dostojanstveno živjeti i želimo da nas se uvaži. Mislimo da zaslužujemo veća prava, ako kolektivni ugovor sklapamo do 2022. godine kriza više nema, moraju se uvažiti zahtjevi zaposlenika za većim materijalnim pravima i većom zaštitom.”

Pregovori o kolektivnom ugovoru počeli su u studenome, ali su naprasno prekinuti. Ministarstvo je naknadno javilo da se moraju nastaviti, i oni sada traju, ali ne dobivamo odgovore o našim zahtjevima, kaže Tuškan.

“Ljudima je već stvarno dosta, i eto ovaj put je stvarno cijela Hrvatska uz nas i mi se nadamo da će ovaj put vladajući stvarno shvatiti da ako žele bilo kakve promjene u društvu moraju krenuti s promjenom odnosa prema nama”, nadodaje Tuškan.

Jesu li učitelji spremni i na štrajk?

“Sve opcije su nama otvorene. Mi bi htjeli prvo riješiti to na lijep i miran način i vidjeti možemo li se dogovoriti. Smatramo da novaca u državi ima, samo je pitanje koji su stvarni prioriteti ove države, ako će se nas i dalje tako marginalizirati nama su sve opcije otvorene, uključujući i opciju štrajka”, poručuje Tuškan.