Udruga RODA predala više od 400 ‘horor priča’ Ministarstvu zdravstva: ‘Bol žene ne priznaje se kao bol muškarca’

Foto: roda.hr/Pixabay
Foto: roda.hr/Pixabay

Udruga RODA – roditelji u akciji, jutros je Ministarstvu zdravstva predala 400 pisama žena koje su doživjele loša iskustva u hrvatskim bolnicama, kojima je naživo rađena kiretaža, pobačaj, epiziotomija ili su bez anestezije šivane nakon poroda.

Foto: Facebook.com/udrugaroda

Na akciju #prekinimošutnju motivirao ih je istup saborske zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić koja je rekla kako su joj u KBC-u Split radili kiretažu “naživo”.

“Ministar zdravstva u četvrtak je rekao da se tako ne radi u hrvatskim bolnicama, a mi smo do jučer skupile 400 svjedočanstava žena koje govore drugačije”, rekla je Daniela Drandić iz udruge.

Na novinarsko pitanje je li riječ o “tehničkim” razlozima poput nedostatka anestezije, iz udruge su rekli da, nažalost, nije.

“Možete vidjeti da se tako radi u svakoj bolnici, u svakom gradu, čak i u nekim privatnim klinikama. Ne radi se o tome da su sredstva za obezboljivanje skupa, nego o tome da se bol žena ne priznaje kao bol muškarca“, poručile su. Iz Udruge su zatražili žuran sastanak s ministrom Kujundžićem te smatraju da će se sada napokon nešto promijeniti jer je pritisak u javnosti velik.

Daniela Drandić iz udruge RODA za Prvi: ‘Ženama se ne daje anestezija. Točka’

Osim svjedočanstava o bolnim postupcima vezanim uz porod, prekid trudnoće ili postupak potpomognute oplodnje, udruga je Ministarstvu predala i 278 izjava žena o naplaćivanju ginekološkog pregleda bez računa.

TRUDNICE, OPREZ Ginekolozi ‘na crno’ naplaćuju preglede – u HZZO-u smo provjerili na što imate pravo