Ugledna pedijatrica o bronhitisu: ‘Djeca moraju boraviti na otvorenom’

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Akutni bronhitis jedna je od najčešćih bolesti djece predškolske dobi, a osnovni mu je simptom suhi, učestali kašalj, koji nakon nekoliko dana može postati produktivan.

Kako u razgovoru za Prvi ističe ugledna pedijatrica Diana Puževski, za djecu predškolske dobi karakterističan je zbog toga što im se imunosni sustav još razvija. “Ako dijete najveći dio dana boravi u pregrijanom, zatvorenom prostoru koji nije dovoljno ventiliran, njegovi dišni putovi postaju skloniji infekcijama. Naime, na epitelima dišnih putova nalaze se trepetljike, čija je funkcija stvaranje sekreta koji onda iskašljavamo i tako iz dišnih putova eliminiramo čestice koje smo udahnuli”, objašnjava pedijatrica.

U protivnom, dodaje, sekret stoji, a nakon nekoliko dana spušta se na donje dišne putove pa mogu početi simptomi infekcije.

“Osim toga, djeca do treće, a neka i do pete godine, počinju stvarati svoju specifičnu imunost koja se zasniva na borbi protiv tzv. inkapsuliranih bakterija i očituje se deficitom imunoglobulina G2, kojeg djeca do pet godina nemaju jer se nije još prirodno razvio. Razvija se u kontaktu s uzročnicima i tako se stvara imunitet. Bez aktivne imunizacije ne možemo dijete prirodnim putem zaštititi od nekih bakterija”, ističe Puževski.

Pedijatrica upozorava kako je normalno i očekivano da dijete koje živi u urbanim uvjetima godišnje preboli oko osam infekcija. “Najčešće to bude koncentrirano pa u prvoj godini jaslica ili vrtića, kada krene u kolektiv, tijekom prva tri mjeseca u prosjeku oboli šest puta”, naglašava, dodajući i da novi virus u populaciji nastupa svaka dva tjedna.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

“Vi i u uredu imate svaka dva tjedna novi virus, ali već ste ga svaku godinu doživjeli, vaš ga imunosni sustav prepoznaje i u blažoj formi ga prohodate. Kod djeteta nije tako”, kaže.

Naglašava da sve počinje kao znak infekcije gornjih dišnih putova pa ako je na tom nivou zaustavimo, neće se spuštati. Zbog toga je za djecu izuzetno važan boravak na otvorenom.

“Ako na otvorenom svaki dan provedu nekoliko sati, njihov će imunosni sustav biti spreman za obranu i bolje će se boriti. No, ako su pet ili osam sati u zatvorenom, u prekrcanim prostorijama koje se loše ventiliraju, ili pak u pretoplom, sve ono što udahnu nalijepit će se po sluznici i infekcija će se spuštati prema dolje. Najzdravija su skandinavska djeca koja borave u vrtićima u prirodi. Priroda učini dijete otpornijim ako je više vani”, kaže.

Puževski napominje i da djeca u određenoj dobi, a vrhunac je u trećoj godini, imaju veliku treću mandulu. Tada je i funkcija nosa manje uspješna pa svaki infekt vrlo brzo ode prema dolje.

Međutim, važno je znati da su bronhitisi kod male djece otprilike u 70 posto slučajeva virusni i najčešće ih ne treba liječiti antibioticima, ali je nužna potporna terapija.

“To znači da dijete treba piti puno tekućine, s ciljem da se sekret razrijedi pa da ga može iskašljati. Također, poželjno je da se prošeta nakon vrtića, kako bi se nos očistio, ali i da se prije spavanja nosić očisti. Osim toga, dijete treba staviti da spava u povišenom položaju, da se taj sekret spušta prema jednjaku i da ga guta, a ne da se cijedi prema dušniku i podražuje na kašalj”, navodi pedijatrica, naglašavajući i da u prostoru u kojem dijete boravi roditelji ne bi trebali pušiti.

Ako pak dođe do jakog kašlja koje djetetu remeti spavanje te uz to slabije jede, vrijeme je za posjet pedijatru.