Uskoro počinje skijaška sezona: Hrvati sve zainteresiraniji za ovu zimsku radost

Foto: Melvin Trav/Unsplash
Foto: Melvin Trav/Unsplash

Skijanje je mnogima jedna od omiljenih zimskih radosti pa su svoj savršeni zimski odmor već isplanirali. Skijaška sezona tradicionalno počinje krajem studenoga i početkom prosinca, a kako se polako bliži, zanimalo nas je kakvu sezonu predviđaju domaće turističke agencije i koje su destinacije Hrvatima ove godine najatraktivnije.

Kako u razgovoru za Prvi kaže Nikolina Frklić, rukovoditeljica marketinga i korporativnih komunikacija agencije Atlas, prodaja skijanja počela je već u lipnju jer pravi skijaši zimski odmor biraju u first minute formi.

“To rade čak i kada je vrlo toplo kao ove godine, kako ne bi ostali bez željenih kapaciteta, a i svjesni su da last minute ponuda na skijanju ima sve manje, odnosno gotovo da ih i nema”, kaže Frklić.

Potražnja je, otkriva, na tragu prošlogodišnje, a cijene se nisu znatno promijenile.

“Najtraženiji su aranžmani u Austriji i Italiji, klupski sa školama skijanja i programima animacije. Prvi kupuju klijenti koji unaprijed znaju destinaciju i bitan im je upravo klupski program”, objašnjava.

Foto: Thomas Beckett/Unsplash
Foto: Thomas Beckett/Unsplash

Proteklih nekoliko godina u trendu je, otkriva Frklić, porast hotelskih bukinga, dok su im najtraženije klupske destinacije s Atlas ski klubovima. “Idealne destinacije za početnike su austrijski Sillian i talijanski Passo Tonale. Trudimo se ponuditi za svakoga ponešto, pa u ponudi imamo i povoljnije apartmane i hotele”, ističe.

Dobru skijašku sezonu očekuju i u agenciji BTravel, a naglašavaju da se broj Hrvata koji odlaze na skijanje, ako promatraju stanje prodaje svojih aranžmana, povećava. Uz tradicionalno popularne talijanske i austrijske destinacije, izdvajaju i francuske te slovenske.

“Rekla bih da su nove destinacije na koje idu Hrvati Pinzolo i općenito skijališta u Italiji jer su cijene smještaja povoljnije i skijaške karte za djecu do osam godina su besplatne, a na skijalištu Val di Fiemme u terminu naših praznika djeca do 12 godina imaju besplatnu skijašku kartu. Također, sve više obitelji ide na skijanje u Francusku jer su skijaški paketi jako povoljni”, kaže Martina Bartolić iz BTravela.

Foto: Torbjorn Sandbakk/Unsplash
Foto: Torbjorn Sandbakk/Unsplash

Kako pak naglašava Maja Domijan iz Azur Toursa, u toj su agenciji ove godine zabilježili značajan porast broja skijaša koji kao destinacije biraju talijansku Alta Badiu i Paganellu. Uz njih, popularni su i Gerlitzen, Kronplatz, Nassfeld, Marilleva, Folgaria, Cortina d‘Ampezzo, Flachau, Les 2 Alpes i Rogla.

“Posljednje dvije godine broj Hrvata koji idu na skijanje postupno se povećava. Dosta se traže bliže destinacije jer je jako puno roditelja s djecom, dok mlađe generacije traže dobra skijališta s pristupačnim cijenama pa se većinom odlučuju za paket-aranžmane za Francusku, koji uključuju prijevoz, smještaj i ski-kartu”, objašnjava Domijan.