Uspješna poslovna žena Anamarija Cicarelli: ‘Ako ulazite u posao iz pravih razloga, nema šanse da propadnete’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Za uspjeh u karijeri presudne su strast i ljubav prema poslu. Ako ste dobri u onome što radite, ako uživate u poslu i imate jasnu viziju, ne možete propasti. Kaže to u razgovoru za Prvi.hr Anamarija Cicarelli, vlasnica agencije Interligo.

Ova uspješna poduzetnica prve je poslovne korake napravila vrlo rano, pomažući obitelji u vođenju apartmana u Dalmaciji. Danas je prva osoba kojoj će se s nedoumicama i pitanjima obratiti domaći iznajmljivači apartmana.

Naime, njezina agencija bavi se savjetovanjem obiteljskih iznajmljivača. Cicarelli je napisala pet knjiga, bavila se ugostiteljstvom u inozemstvu, radila u nautičkom turizmu, a organizirala je i brojna događanja za Savez kuhara mediteranskih i europskih regija.

Tvrtka je na tržištu prisutna pet godina i, među ostalim, izdaje jedini časopis specijaliziran za iznajmljivače, Apartman Plus, provodi edukcije malih iznajmljivača po cijeloj Hrvatskoj, surađuje s iznajmljivačima u inozemstvu i bavi se projektima upravljanja destinacijama.

Kako ste uopće odlučili upustiti se u privatno poduzetništvo? 

Pomagala sam u vođenju obiteljskih apartmana i na tu su mi temu prijatelji i znanci postavljali puno pitanja. Radila sam im promocije, marketing, a onda se priča proširila. Da ću otvoriti svoju tvrtku, odlučila sam dok sam bila zaposlena kao voditeljica jedne turističke agencije. Shvatila sam da privatno imam puno upita i da trošim sve više vremena radeći usluge nepoznatim ljudima.

Što smatrate svojim najvećim poslovnim uspjehom?

Najvećim poslovnim uspjehom smatram činjenicu da tvrtka uspješno posluje i kreće se uzlaznom putanjom punih pet godina, a svi koji u njoj radimo volimo svoj posao i smatramo ga čistim užitkom.

Koje su osobine, prema vašem mišljenju i iskustvu, presudne za poslovni uspjeh?

Za uspjeh u karijeri presudna je strast, odnosno da stvarno voliš posao koji radiš i da u njemu uživaš. Kada stvari promatraš na taj način, financije su nekako u drugom planu. Nikada ne gledaš na radno vrijeme, a svaki novi projekt i problem predstavljaju ti uzbuđenje i izazov u tolikoj mjeri da ih jedva čekaš odraditi. Financijski je uspjeh ono što dolazi poslije, samo po sebi.

Što biste savjetovali ženama koje se žele upustiti u privatno poduzetništvo?

Savjetovala bih im da pokušaju. Najgore je ne pokušati. Čak i ako propadnete, barem znate da ste pokušali. Ali ako ulazite u posao iz pravih razloga, ako je to nešto u što ste sigurni, ako je to posao koji volite, znate ga raditi i imate jasnu viziju, nema apsolutno nikakve šanse da propadnete. Svi imaju strah od neuspjeha i on je, pogotovo ženama, najveća kočnica. Kasnije, kada sve prođe, onda vidite da je bio potpuno nepotreban.