Uzroci prekida: Od nevjere do viška kilograma

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bilo da je riječ o braku ili vezi, određene prepreke koje se pojave u romantičnom odnosu  ponekad su nepremostive.

Svaki je par drugačiji i poseban na svoj način, no većina prekida uzrokovana je istim razlozima. Nevjera, novac i svađanje samo su neki od njih. Marrige navodi deset najčešćih razloga koji dovode do razvoda braka.

Nevjera

Najčešći razlog za prekid je nevjera. Partner se često upušta u nevjeru zbog dubljih psihičkih razloga – ljutnja i nezadovoljstvo koji se nakupljaju u vezi rezultiraju nevjerom s jedne ili obje strane.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Novac

Novac je povod mnogim svađama, a na kraju je često uzrok razvoda. Od drugačijih navika trošenja novca do lošeg upravljanja financijama, novac utječe na naše živote i odnose s bližnjima.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nedostatak komunikacije

Jedan od temelja dobrog i zdravog odnosa je komunikacija – ako je nema, brak će se lako urušiti. Premalo razgovora, zajedljivi komentari i vikanje loše će utjecati na odnos te će se s vremenom nakupiti mnogo nezadovoljstva. Komunicirajte s partnerom kako bi vaša veza imala budućnost. Inače se lako možete pretvoriti u one “stare parove”.

Neprestano svađanje

Od nevažnih sitnica do velikih stvari, svađanje na dnevnoj bazi pokazatelj je da nešto ne štima. Kad-tad ćete doći do točke pucanja te se na koncu i razići.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nakupljanje kilograma

Zvuči površno i nepošteno, no ovo je čest razlog prekida veza. U nekim slučajevima jedan od partnera nabaci previše kilograma te postane neatraktivan drugome. U drugim slučajevima, onaj koji je dobio kilograme izgubi samopouzdanje. To vodi strahu od intimnosti i zatvaranju u sebe, a u oba slučaja rezultira izbjegavanjem intimnosti.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nerealna očekivanja

Ponekad se u vezu ili brak ulazi s visokim očekivanjima i nerealnim pogledima na svijet. Kad se taj balon ispuše, ostaje nezadovoljstvo, a teret koji ste nametnuli partneru svojim očekivanjima postaje pretežak za njega.

Nedostatak intimnosti

Premalo intimnosti urušit će vašu vezu – kada se počnete osjećati kao da živite s cimerom ili prijateljem, znači da nešto nije u redu. Ovo se  ne odnosi samo na seks – intimni razgovori, podrška i ljubaznost važan su segment veze.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Nejednakost u odnosu

Ako se jedan od partnera osjeća kao da je sva odgovornost na njemu, počet će se osjećati loše i necijenjeno. Oba partnera moraju biti ravnopravna u vezi, a neravnopravnost će poljuljati vaš odnos.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Niste spremni za brak

Mnogi parovi koji su se razveli kao razlog prekida naveli su nezrelost. Premladi su ušli u brak ili nisu bili spremni na tu vrstu obaveze. Najviše se rastava dogodi u prvih deset godina braka. Najkritičnije razdoblje je četvrta i osma godina.

Zlostavljanje

Fizičko ili psihičko zlostavljanje, nažalost, realnost je mnogih parova. Nitko ne bi trebao podnositi zlostavljanje pa je izlaz iz te veze najbolje što možete učiniti za sebe.