Veterinar otkrio što se s ljubimcima događa u zadnjim trenucima života prije uspavljivanja

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Svi koji su to prošli znaju da je odluka o eutanaziji kućnog ljubimca jedna od najtežih koju su donijeli u životu.

Najčešće vlasnici dovode svoje ljubimce na eutanaziju kad zbog velike starosti ili bolesti trpe stalnu ili učestalu bol, kad im je kvaliteta života smanjena toliko da se više ne vesele i kad nema izgleda da će se njihovo stanje poboljšati. Riječ je o mučnim situacijama u kojima vlasnici žele pomoći svom ljubimcu, a s druge strane ne žele odlučiti da je kraj.

Foto: Pixabay – Ilustracija

Eutanazije kućnih ljubimaca nisu lak posao ni za veterinare. Zapravo, o njihovoj perspektivi nitko ne razmišlja, a upravo su oni osobe koje vide životinju u posljednjim trenucima.

Jessi Dietrich pitala je svog veterinara koji mu je najteži dio posla, a ono što je rekao –  ‘slomilo’ ju je, napisala je na Twitteru.

“Kad mora uspavati životinju, kaže kako 90 posto vlasnika ne želi biti u prostoriji pa životinje grozničavo gledaju oko sebe i traže ih”, napisala je Jessi.

Ispod srcedrapajućeg posta javio se i jedan tehničar koji radi u veterinarskoj klinici te kaže kako situacija obično nije tako dramatična.

“Rekao bih da 80 posto vlasnika ipak želi biti u prostoriji. I životinjama prvo dajemo injekciju koja ih uspava (to je klasična anestezija koja se daje kod operacija) te cijeli proces prolazi mnogo jednostavnije”.

Pri eutanaziji kućnih ljubimaca, u Hrvatskoj životinje prvo prime sredstvo za umirivanje (ako je potrebno), a zatim narkotik koji ih dovodi u stanje opće anestezije. Kad je ljubimac u dubokoj narkozi dobiva sredstvo za usmrćivanje koje u sebi ima i analgetik tako da je cijeli proces zapravo bezbolan za ljubimca.