VIDEO Prošlo je punih 20 godina od velikog glazbenog hita, a ovo je razlog njegova uspjeha

Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

U jesen sada već davne 1998. godine svjetlo dana ugledao je jedan veliki glazbeni hit, koji i dan danas rado pjevušimo. Riječ je o pjesmi “Baby One More Time” pjevačice Britney Spears, na čiji su se prvi takt već zapalili desetci milijuna ljudi diljem svijeta, a ovaj je singl uskoro postao broj 1 na gotovo svim američkim ljestvicama.

I 20 godina kasnije ova zarazna melodija ne izlazi iz glave, no što zapravo taj hit iz 90-ih čini toliko dobrim? Dvije riječi – Max Martin.

Ovaj tekstopisac odrastao je u malom mjestu u Švedskoj, slušajući Eltona Johna, grupu Queen, Vivaldija, Mozarta, Depeche Mode i Bangles. Naučio je kako razumjeti i pisati glazbu zahvaljujući javnim tečajevima, a ubrzo je osnovao i glam-rock bend It’s Alive.

Već tada su mnogi primijetili njegov talent za razumijevanje pop glazbe, ali i sposobnost da glasom iskomunicira svaku emociju. Ubrzo je ostvario i suradnju s legendarnim švedskim tekstopiscem i producentom Dennizom PoPom,a zatim je počeo pisati pjesme za Backstreet Boyse, Westlife i Robyn. No pjesma “Baby One More Time” bio je njegov prvi veliki komercijalni hit.

Melodija za pjesmu došla mu je jedne večeri dok je već tonuo u san. Natjerao se da ustane iz kreveta i sklada je, a zatim se vratio na spavanje. Nije mu to najbolje zvučalo pa je dobio bolju ideju, ali tada se već osjećao jako umornim. Zatim se ponovno natjerao da ustane i u svoj diktafon zapjevao: “Hit me baby one more time, da, to zvuči dosta dobro.”

Tada je to smatrao R&B hitom te ga je ponudio TLC-u. Oni su ga odbili jer im je stih “hit me baby” bio sporan. Nisu bili jedini koji su bili zbunjeni tim stihom. Mnogi su to interpretirali kao stih koji govori o sadomazo seksu ili nasilju u obitelji. No Martin je upotrijebio riječ “hit” koja je u američkom slengu značila “nazovi me”. Pjesma zapravo govori o djevojci koja se želi vratiti bivšem dečku. Na kraju je tu pjesmu poslao Jive Recordsu, a sve ostalo je povijest.

Zašto je ta pjesma postigla toliki uspjeh? Pa, sigurno ne odmaže činjenica da je Martin došao iz DJ svijeta, gdje je bilo važno napisati pjesmu koja bi bila prepoznatljiva i koja bi zadržala ljude na plesnome podiju.

Britneyjin ‘dječji glas’, koji je različit od njezina prirodnog glasa, također je pridonio uspjehu pjesme te je njezin svojevrstan pečat.

Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

No, glazbeni povijesničar John Seabrook iznio je zanimljiv podatak. Njemu je, naime, bilo dozvoljeno poslušati Martinovu demo verziju pjesme dok je radio istraživanje u sklopu svoje knjige “The Song Machine: Inside The Hit Factory”. “Šveđanin je zvučao baš poput Britney Spears”, napisao je Seabrook i zaključio da Britney, Katy Perry, Taylor Swift i sve druge pop zvijezde kojima je Martin prodao svoje pjesme, zapravo pjevaju covere Max Martinovih snimki.