Više od polovice Hrvata smatra da su batine opravdane u nekim situacijama

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Udruga Hrabri telefon, u povodu Međunarodnog dana odgoja bez batina, provela je online istraživanje koje pokazuje kako 52 posto hrvatskih građana smatra da se tjelesno kažnjavanje ne bi trebalo koristiti, ali da je u nekim situacijama opravdano.

Predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka izjavila je kako rezultati ukazuju na to da građani i dalje tjelesno kažnjavanje smatraju opravdanim u nekim situacijama, doživljavaju ga kao učinkovitu odgojnu metodu te imaju slabu svijest o zakonskoj zabrani tjelesnog kažnjavanja u Hrvatskoj.

Prema podacima, malo manje od dvije petine sudionika u istraživanju smatra da se tjelesno kažnjavanje nikada ne bi trebalo koristiti, a 34 posto misli da ga se ne bi trebalo zabraniti roditeljima u odgoju djece.

Čak 41 posto ispitanika ne zna je li tjelesno kažnjavanje u Hrvatskoj zabranjeno zakonom. “Zajednički nam je cilj biti uz roditelje onda kada im je podrška najpotrebnija i pomoći im da prepoznaju učinkovito i pozitivno roditeljstvo u sebi samima”, rekla je Hrpka.

Rezultati se temelje na reprezentativnom uzorku od 500 sudionika iz cijele Hrvatske, a istraživanje je provedeno u sklopu projekta “Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece”.

Na temelju dobivenih rezultata Hrabri telefon radi na osnaživanju stručnjaka predškolskih ustanova kako bi roditeljima bile što dostupnije informacije o tjelesnom kažnjavanju i kako bi pomogli da se promijeni slika o tjelesnom kažnjavanju u hrvatskom društvu.