Vrećice koje svi bacamo u smeće mogu u kućanstvu biti od velike pomoći

Foto: Pixabay

Znate li one male vrećice koje nađete u kutiji s novim cipelama, odjećom i nekim drugim novim kupljenim stvarima?

To su vrećice punjene malim okruglim lopticama od silika-gela. Te vrećice upijaju vlagu i tako štite novu robu od vlage.

Većina nas automatski nakon što izvadimo novi komad odjeće iz kutije te vrećice baci u smeće, a možda ne bi trebali. Silika-gel vrećice mogu poslužiti za dosta stvari, a evo nekih od njih.

1. Odmaglite vjetrobransko staklo

Stavite nekoliko vrećica na kontrolnu ploču automobila i one će odraditi svoj posao. Spriječit će nakupljanje vlage i kondenzaciju s unutarnje strane vjetrobrana. Iako je rijetkost da se unutarnja strana vjetrobranskog stakla smrzne tijekom zime, one pomažu da se to ne dogodi. Naravno, ne djeluju instantno, tako da pričekajte nekoliko dana da postanu učinkovite.

2. Popravite mobitel

Ako vam kojim slučajem mobitel padne u vodu, možete ga osušiti tako da oko njega stavite vrećice silika-gela. Sva vrećica može upiti 20-40 posto svoje težine, zato što gel ima tanke pore koje privlače vlagu. Svi već znamo da možemo koristiti i rižu, ali neki tvrde da su ove vrećice deset puta učinkovitije.

Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

3. Održavajte torbu za vježbanje svježom

Veliki broj ljudi reklo je da koristi ove vrećice kako bi one povukle znoj koji se uvukao u torbi s opremom za vježbanje. Također, pomažu i da se riješite bakterija koje i proizvode smrad znoja, budući da im je potrebna vlaga za rast i razmnožavanje.

Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

4. Ne dopustite da vam na odjeću dođe plijesan

Silika-gel vrećice najčešće se koriste da održe odjeću suhom. Ako spremate odjeću za sljedeću sezonu ili čuvate neku odjeću za svoje sljedeće dijete, u kutije stavite silika-gel vrećice kako bi održali odjeću suhom i spriječili vlagu. Vlaga je bitna za razvoj mnogih bakterija, ali i plijesan.

5. Brže osušite kupaći kostim

Često nam se dogodi da nam se kupaći kostim ne stigne osušiti prije no što krenemo kući. U vrećicu s kupaćim kostimom ubacite par vrećica silika-gela – one će isušiti vlagu i puno brže će vaš kupaći biti suh.

Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

6. Sačuvajte stare fotografije

U kutiju u kojoj držite stare fotografije stavite vrećice sa silika-gelom i on će spriječiti skupljanje vlage u kutiji koja može oštetiti vaše fotografije ili negative.

Silika-gel vrećice mogu pomoći s bilo čime što vam vlaga može uništiti. Tako da ih možete koristi i za čuvanje šminke, to jest pudera koji će se puno sporije sušiti ako unutar torbice sa šminkom ubacite nekoliko vrećica silikon-gela. Također, može pomoći održavanju nakita čistim i sjajnim, budući da srebro u doticaju s vlagom tamni i gubi boju.