Vremenska prognoza: Stiže li vrijeme za debele zimske jakne i tople čizme?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Predstojeći vikend mnogi će, s ozbirom na vremenske prilike, poželjeti provesti na otvorenom. Prognostičara Kristijana Božarova s portala Kad će kiša zbog toga smo upitali kakvo nas vrijeme očekuje za vikend i u idućem razdoblju.

Kako ističe u razgovoru za Prvi, radni dio tjedna ostaje ugodan, suh i miran, bez znatnih pogoršanja. Temperature će u unutrašnjosti biti oko 20 stupnjeva Celzijevih, u Slavoniji 22, dok će na Jadranu ipak biti nešto toplije, s temperaturama od oko 25, 26 stupnjeva.

“Za vikend nas očekuje solidno vrijeme, bez većih pogoršanja – ljepša i toplija subota i ponešto hladnija nedjelja. Vrijeme u nedjelju neće biti lošije, ali će zapuhati prohladni sjeverni vjetar pa će doći do pada temperature. U subotu će na kopnu tako biti oko 20, a na Jadranu 25 stupnjeva. Bura koja se taj dan očekuje na Jadranu može malo pokvariti dojam ugodnog vremena, ali neće biti drastične promjene”, najavljuje Božarov.

Foto: Veliko Karachiviev/Unsplash
Foto: Veliko Karachiviev/Unsplash

U sljedećem tjednu očekuje nas daljnji pad temperature, no do njega će dolaziti postupno. “Nema naglih rezova i nećemo odjednom skočiti u zimu. Temperature će padati za oko stupanj po danu”, kaže Božarov, dodajući da se vraćamo vremenskim prilikama primjerenim za kraj listopada.

“Prema sredini tjedna rast će mogućnost za kišu, a temperature bi se na kopnu noću trebale kretati između dva i sedam stupnjeva, dok bi danju trebale biti između 10 do 15. Na Jadranu se, naravno, očekuje nekoliko stupnjeva više. Ujedno, na vidiku nema dugotrajnih kiša”, naglašava prognostičar.

Najavljujući prohladno, ali suho vrijeme, ističe kako nema potrebe za nekim većim upozorenjima. “Nakon zaista dugog lijepog razdoblja doći će nam konačno prava, normalna jesen“, zaključuje Božarov.