Vremenska prognoza za produljeni vikend: Hoćemo li nositi sunčane naočale ili kišobrane?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prvog dana studenoga obilježava se blagdan Svih svetih, a s obzirom na to da ove godine pada u četvrtak, mnogi će ga spojiti s vikendom. Kakvo nas vrijeme u Hrvatskoj čeka tih dana, za Prvi.hr otkriva prognostičar Kristijan Božarov, s portala Kad će kiša.

Kako najavljuje, do sutrašnjeg jutra na Jadranu su mogući olujni vjetar, obilna kiša i visoki valovi.

“Ciklona koja se nalazi iznad Hrvatske izazvat će večeras i sljedeće noći orkanske udare juga, koji negdje mogu prelaziti i 120 km na sat, a valovi na otvorenom moru mogu biti viši i od četiri metra. Mjestimice je moguća i obilna kiša, tako da u kratko vrijeme ponegdje na Jadranu može pasti više od 50 litara po četvornom metru”, kaže prognostičar.

Ipak, u unutrašnjosti će ova promjena proći puno blaže pa će do kiša i pljuskova doći većinom u noćnim satima, dok nas sutra očekuje brzo razvedravanje, povratak sunca i dosta visokih temperatura.

Normalizacija vremenskih prilika na Jadranu se očekuje sutra, kada će se vjetar postupno smirivati.

U srijedu će biti suho, djelomično sunčano i  toplo, a cijela će se zemlja, kaže Božarov, grijati na ugodnih, iznadprosječnih 20-ak stupnjeva. “U unutrašnjosti nas očekuje ponešto jutarnje magle, uz temperature između pet i 10 stupnjeva Celzijevih. Na Jadranu će biti oko 15 stupnjeva”, ističe prognostičar.

Foto: Kai Dorner/Unsplash
Foto: Kai Dorner/Unsplash

Na blagdan Svih svetih, prvi dio dana u cijeloj bi zemlji mogao biti suh, no poslijepodne se očekuje kiša, koja će najprije početi na sjevernom dijelu, a potom će se proširiti na cijeli Jadran.

“Do večeri će prvih kišnih kapi biti i u unutrašnjosti zemlje, tako da bi možda trebalo požuriti s odlaskom na groblje. Ako planirate ići navečer, očekujte kišu. Ponovno će ojačati i jugo na moru. U unutrašnjosti zemlje najviše kiše bilo bi u noći s četvrtka na petak”, najavljuje Božarov, dodajući da će petak u cijeloj Hrvatskoj biti promjenjiv.

“Bit će dosta oblaka. Toplina i južina ostaju, a temperature će i dalje biti oko 20 stupnjeva. Treba ipak računati na mogućnost kiše, i to više i češće u zapadnijim krajevima i na Jadranu, a manje na istoku. Čak se na istoku Slavonije ovaj prvi dio produljenog vikenda možda provuče i sasvim suho vrijeme”, navodi.

U subotu i nedjelju vrijeme će se ponovno poboljšati. Prevladavat će, naime, djelomično sunčano, relativno toplo vrijeme s temperaturama koje između 15 i 20 stupnjeva Celzijevih.

“Nešto kiše još može biti na Jadranu, ali puno manje nego u četvrtak i petak, tako da vikend djeluje ugodnije. Bitno je naglasiti da nikakvih mrazova, hladnoća, minusa, snijega ni leda nema na vidiku u sljedećih 15-ak dana. Onima koji se sjećaju snijega na blagdan Svih svetih, poručujemo da će ove godine moći i u kratkim rukavima ići na groblje”, zaključuje Božarov, ističući da nas i idući tjedan, prema trenutnim pokazateljima, očekuje blago vrijeme, toplije od prosjeka.