Za bolji san: Biljke koje će vam dobro doći u spavaćoj sobi

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Biljke u domu uvelike utječu na raspoloženje i stanje duha, iako toga često nismo svjesni. Neke je dobro držati u spavaćoj sobi, osobito ako vas muči nesanica.

Biljke i cvjetovi čiste zrak i održavaju ga svježim, a uz to su lijep ukras. Neke u sebi imaju prirodni filtar koji čisti zrak, a to posebno utječe na kvalitetu sna. Stoga unesite neke od ovih u spavaću sobu.

Ljiljan mira (Spatifilum)

Cvijet koji će izgledati lijepo u svakoj prostoriji poznat je po tome što skuplja sve toksine iz doma. Uz to, može povećati vlažnost zraka u prostoriji. Za održavanje nije kompliciran – ne treba mu previše svjetla, a dovoljno ga je zalijevati jedanput tjedno.

Foto: Unsplash

Pripazite na njegovu poziciju – otrovan je za djecu i kućne ljubimce pa ga stavite na povišeno mjesto.

Anturij

Foto: Pixbay

Ovaj cvijet jedan je od najboljih čistača zraka koje možete nabaviti, tvrde cvjećari iz jedne od najboljih cvjećarnica u Londonu za Elle. Skuplja neke od najčešćih toksina u kućanstvima koji izazivaju i najviše alegrija – amonijak, ksilen i formaldehid.

Zalijevajte ga samo kada vidite da je zemlja suha, no nemojte ga držati na izravnom suncu.

Lavanda 

Lavanda je poznata kao biljka koja izrazito smiruje, pa tako utječe i na san. Njezin miris smiruje živčani sustav te smanjuje krvni tlak i otkucaje srca. Smjestite je iznad kreveta.

Foto: Unsplash

Ružmarin

Ružmarin djeluje kao prirodni kognitivni stimulans pa će vam pomoći ako sljedeći dan morate biti koncentrirani i bistrog uma. Pomoći će vam da se bolje usredotočite, a najbolje je da vam stoji uz prozor ili na radnome stolu.

Foto: Unsplash

Bršljan

Ova biljka pomoći će onima koji imaju problema s osjetljivim dišnim putovima. Također, dokazano je da može smanjiti plijesan u domu. Tijekom zime pobrinite se da ima dovoljno vode i držite ga na mjestima na kojima ima dovoljno svjetlosti.

Redovito brišite prljavštinu i prašinu s listova. Odlično će izgledati na polici iznad kreveta ili na nekom povišenom mjestu.

Foto: Unsplash