Za reproduktivno sazrijevanje ‘krive’ su majke

Foto: Xavier-Mouton-Photographie./Unsplash

Doba kada dečki ulaze u pubertet povezano je s dobi u kojoj su njihove majke počele imati mjesečnice, pokazuje studija objavljena u časopisu Human Reproduction.

Studija je analizirala podatke dobivene na uzorku od 16 000 danskih majki i djece. Jedan od autora studije, dr. Nis Brix iz Aarhus Universityja u Danskoj, rekao je da obiteljsku povijest reproduktivnog sustava važno proučiti svaki put kad se pacijent suočava s preuranjenim ili zakašnjelim pubertetom.

Odnos između majčinske pubertetske dobi i sinovljeva puberteta prihvaćen je kao nešto što je u korelaciji, a sada za to postoje i dokazi. Kako pubertet posljednjih desetljeća počinje sve ranije, vide se i potencijalni problemi u tim pojavama. Stručnjaci naglašavaju da je raniji pubertet posljedica poboljšanog zdravlja i prehrane.

Foto: Benjamin Manley/Unsplash

Jedna studija iz 2015. godine pokazala je da je rani ili kasni početak puberteta povezan s povećanim rizikom od dijabetesa, gojaznosti, ranom menopauzom i kardiovaskularnim bolestima. Za djevojčice se smatra normalnim da pubertet počinje između osam i jedanaest godina, a za dječake između devet i četrnaest.

 Američka studija koja je objavljena ranije ove godine pokazala je da rani pubertet u djevojčica može izazvati probleme s mentalnim zdravljem tijekom adolescencije i odrasle dobi.