Za vrijeme menstruacije ipak je bolje izbjegavati kupanje u moru

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Imati menstruaciju ženama nikad nije poseban užitak, a dvije su situacije kad je pogotovo ne želimo – na vlastitom vjenčanju i za vrijeme godišnjeg odmora.

Međutim, nekad se baš menstruacija poklopi s prvim danom ljetovanja. Tamponi su u tom slučaju dobri saveznici, ali neke žene ipak izbjegavaju kupanje jer osjećaju određene poteškoće (bolove, produljeni ciklus ili nagli prestanak ciklusa).

Foto: Pixabay

“Za vrijeme menstruacije pada razina estrogena te je temperatura zdjelice niža, a more nije zagrijano ni na 30 stupnjeva, nego oko 25. Svaki ginekolog tvrdi drugačije, ali naše je mišljenje da se nije dobro kupati za vrijeme menstruacije jer još više pothlađujete zdjelicu i može doći do naglog prekida ciklusa”, odgovorili su nam iz jedne ginekološke poliklinike u Zagrebu.

Dr. sc. Jasenka Grujić iz Ginekološke poliklinike Grujić slaže se kako je bolje izbjegavati kupanje, osobito prvih dana menstruacije i ako je menstruacija obilna.

“To se posebno odnosi na žene koje nisu navikle na tampone. Ako se žena odluči na kupanje, savjetujem da se tampon promijeni nakon izlaska iz vode. Nije pametno kupati se u vrijeme menstruacije na kupalištima na kojima ima mnogo ljudi jer tada ima više crijevnih bakterija u vodi/moru. Želim ugodno kupanje svim ženama. Menstruaciju je, napominjem, moguće i odgoditi hormonima”, rekla je doktorica Grujić.