Zašto s dolaskom toplijeg vremena veze češće pucaju?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

S toplijim vremenom i dolaskom proljeća brojni parovi odlučuju prekinuti vezu. Proljetni mjeseci, naime, obilježavaju vrijeme kada veze fomirane tijekom duge hladne zime završavaju, piše Independent. S druge strane, većina je ljudi sklona upustiti se u vezu prije zime, s ciljem izbjegavanja depresije i dosade tijekom usamljenih, hladnih mjeseci.

Kako pojašnjava psihologica i socijalna radnica dr. Danielle Forshee, povećan broj prekida za vrijeme toplijeg vremena povezan je s povećanjem sunčeve svjetlosti, dok je nedostatak sunčeve svjetlosti tijekom zimskih mjeseci odgovoran za stupanje u veze.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Za vrijeme zime tijelo proizvodi više melatonina, hormona koji reagira na tamu i čini vas umornima, a ujedno se proizvodi manje serotonina, neurotransmitera koji nas čini sretnima. No, kako se sunčeva svjetlost povećava, mozak proizvodi manje melatonina i više serotonina, što znači da se osjećate sretnijima”, pojasnila je u razgovoru za Cosmopolitan, dodavši kako upravo zbog toga ne osjećamo toliku potrebu da budemo pored osobe koja će nam pružiti osjećaj sigurnosti i sreće.