Zavirite u mistične kuće slavnih pisaca

Foto: instagram.com/couplestyle17
Foto: instagram.com/couplestyle17

Za ženu koja se želi baviti književnošću najvažnija je vlastita soba. Jedan je to od argumenata koje je Virginia Woolf navela u svome poznatom eseju, zato smo istražili lokacije na kojima su stvarana poznata književna djela.

Od hvaljene autorice “Gospođe Dalloway” pa do pisca romana “Kome zvono zvoni”, ovo su domovi nekih od velikana književne povijesti.

  1. Nakon Prvoga svjetskog rata tada nepoznati pisac F. Scott Fitzgerald vratio se u roditeljsku kuću u St. Paulu u Minnesoti. Godinu dana poslije, 1920., napisao je i svoj prvi i najprihvaćeniji roman pod nazivom “Ova strana raja”.

2. U ovoj je kući u Londonu živio slavni George Orwell prije nego što se 1946. preselio na farmu u Škotskoj.

3. Legendarna Virginia Woolf sa suprugom je živjela u kući Monk, ladanjskoj kućici u Istočnom Sussexu u Engleskoj, sve od 1919. do smrti 1941. godine.

U njoj je napisala svoje bezvremenske romane “Gospođu Dalloway” 1925. i “Svjetionik” 1927. godine.

4. Godine 1837. Charles Dickens se preselio u ovu kuću u središtu Londona. Upravo je u njoj godinu dana poslije napisao svoga slavnog “Olivera Twista” .

Još je 1925. ova lokacija postala Muzej Charlesa Dickensa, a sadrži i zanimljive predmete iz piščeva života.

5. Dobitnik Nobelove nagrade, William Faulkner, u ovoj je kući u Rowan Oaku, u Oxfordu u Mississippiju, živio od 1930. godine. Ona je šest godina nakon njegove smrti, 1962., proglašena nacionalnim povijesnim spomenikom.

6. Mark Twain u ovoj je viktorijanskoj gotičkoj kući u Hartfordu u Connecticutu živio od 1874. do 1891. godine.

Njezin mu je gornji kat služio kao prostor za pisanje u kojem je stvorio svoja velika djela, “Pustolovine Toma Sawyera”, “Kraljević i prosjak” i “Doživljaji Huckleberryja Finna”.

7. Ernest Hemingway u ovu se kuću u Key Westu preselio sa svojom obitelji 1931. nakon samoubojstva svoga oca. Ona je danas nacionalni povijesni spomenik.

Kuća je bila dovršena 1851. godine, a sagrađena je u španjolskome kolonijalnom stilu. Slavni je autor ovdje napisao kratke priče kao što su “Snjegovi Kilimandžara” i “Kratki i sretni život Francisa Macombera” 1936. godine.

8. Davne 1749. godine u ovoj je kući u Frankfurtu rođen Johann Wolfgang von Goethe.

Slavni je pisac ondje živio sve do 16. godine, kada se preselio u Leipzig radi studija prava.