“Zeleni krovovi su budućnost”: Saznali smo kakva je situacija u Hrvatskoj

Foto: chuttersnap / Unsplash
Foto: chuttersnap / Unsplash

Skrivene oaze na vrhu zgrada diljem svijeta  postale su svakodnevica. Riječ je o zelenim krovovima, praktično iskorištenim ravnim površinama zgrada koje su postale vrtovi.

Osim privlačnog izgleda i bezbroj mogućnosti za kvalitetan odmor, zeleni krovovi imaju još puno funkcija i ekonomsku isplativost.

Prednosti 

Ovakvi krovovi smanjuju troškove grijanja, a imaju i prirodno rashladno djelovanje. Tu njihove prednosti ne prestaju. “Upijaju višak solarnog zračenja, štite od UV zraka, ublažavaju isijavanje topline iz asfalta i betona, zadržavaju oborinske vode i rasterećuju odvode, a osim toga čiste i zrak”, navode iz tvrtke Zeleni krovovi d.o.o.

Foto: Zeleni krovovi d.o.o.
Foto: Zeleni krovovi d.o.o.

Gdje se mogu sagraditi?

Budući da su spas usred vrućih gradskih ulica, zanimalo nas je gdje se mogu postaviti. “Gdje god postoji ravan krov, poput urbanih vila i shopping-centara, ako se napravi dobra hidroizolacija, zeleni krov se može napraviti bilo kada”, kažu iz tvrtke Hidroizo.

Hidroizolacija je najvažnija za njihovo kreiranje, slažu se i stručnjaci iz Araucarije koji se bave hortikulturom.

Foto: Zeleni krovovi d.o.o.
Foto: Zeleni krovovi d.o.o.

Postupak postavljanja

Ukratko smo saznali kako izgleda gradnja. “Na podlogu se stavlja razdjelni sloj, geotekstil odnosno filc, a zatim akumulacijske kadice koje podsjećaju na male čašice od jogurta spojene u plastiku u kojima će se zadržavati kiša. U njih dolazi zemlja na debljinu od 10 do 50 centimetara”, kažu nam iz Hidroiza.

Održavanje ovisi o njihovoj zahtjevnosti

Zeleni se vrtovi dijele na dvije vrste, a o nosivosti krova ovisi hoće li se na njega moći postaviti i drveće. “Postoje ekstenzivni, niskozahtjevni vrtovi, livade, i intenzivni, zahtjevni krovovi, travnjaci i vrtovi. Ekstenzivni su niže cijene, ali je za njih izbor biljaka ograničen. Na intenzivnom se pak mogu saditi različite vrste”, navode iz Zelenih krovova d.o.o.

O tome ovisi i način na koji će se vrt održavati, a jamstvo materijala uglavnom je oko 30 godina.

Foto: Zeleni krovovi d.o.o.
Foto: Zeleni krovovi d.o.o.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

“Jako je malo zelenih krovova u Hrvatskoj. Od svih krovova s hidroizolacijom tek ih oko pet posto ima zelene krovove”, zaključuju u Hidroizu. Ipak, situacija se poboljšava.

“U posljednje dvije, tri godine primijetili smo da ljudi razmišljaju o zelenim krovovima kao o isplativoj investiciji pa su se počeli graditi i na privatnim kućama, a ne samo na hotelima i shopping-centrima”, kažu iz Zelenih krovova d.o.o.

Ako ste šetali centrom Zagreba, vjerojatno ste prošli i jednim zelenim krovom. On se nalazi između hotela Esplanade i Glavnog kolodvora i nije riječ o klasičnom parku, već o zelenom krovu koji bi, kao zelena gradska oaza, mogao potaknuti i na nastanak novih primjeraka.